Acasă Economie Să trăim bine!

Să trăim bine!

DISTRIBUIȚI

126941  – 18032014 – Preţul gazelor de producţie internă va creşte cu 143% în următorii doi ani, potrivit calendarului de liberalizare a pieţei gazelor, ceea ce înseamnă că,pentru consumatorii industriali, preţurile finale vor fi majorate cu 72%, reamintește Valeriu Binig, director în cadrul companiei de consultanţă Deloitte. Estimările sunt cuprinse în studiul „Evaluarea strategică a impactului liberalizării pieței gazelor naturale asupra consumatorilor industriali din România”, realizat de compania de consultanță Deloitte, la cererea CONPIROM, și prezentat marți într-o conferință de presă, potrivit capital.ro.

„Calendarul de liberalizare asumat de autorităţile române este unul agresiv, ce prevede o creştere de 143% a preţului gazelor indigene în următorii doi ani pentru consumatorii non-casnici, ceea ce generează presiuni şi riscuri pentru orice industrie implicată. Considerând că preţul de import şi ponderea importurilor rămân aceleaşi, creşterea preţului final va fi de 72% în următorii doi ani”, a precizat Binig. ”O așa-zisă liberalizare a pieței gazelor naturale din România va avea ca efect imediat reducerea la jumătate a contribuției industriei la Produsul Intern Brut, prin închideri de companii sau relocări în țări cu o legislație care sprijină activitatea economic”, a arătat Mihai Ivașcu, secretar general al CONPIROM.

”Dat fiind faptul că autoritățile nu au efectuat un studiu de impact atunci când au decis, unilateral, liberalizarea accelerată a pieței gazelor naturale pentru consumatorii industriali, CONPIROM a apelat la un consultant internațional competent pentru a face o asemenea analiză. Rezultatele prezintă un scenariu dezastruos, care s-ar putea concretiza, în termen scurt, prin pierderi de șase miliarde de euro la PIB și creșterea numărului șomerilor cu peste 500.000 de persoane„, a adăugat el.

Liberalizarea totală a gazelor pentru industrie este planificată pentru 31 decembrie 2014, însă, la ultima vizită a delegației FMI, autoritățile române și-au asumat liberalizarea pieței industriale cu șase luni mai devreme, respectiv la data de 30 iunie 2014. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.