Acasă Cultura/Media Timiş: Presa românească din străinătate – element de consolidare şi promovare identitară”

Timiş: Presa românească din străinătate – element de consolidare şi promovare identitară”

DISTRIBUIȚI

126719 – 10032014 –   Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a participat în perioada 7-9 martie la Timişoara la Forumul Jurnaliştilor Români din Comunităţile Istorice.

Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor cuprinse în proiectul ”Presa românească din străinătate – element de consolidare şi promovare identitară”, inițiat şi organizat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Forumul de la Timişoara a inclus dezbateri pe teme de actualitate pentru jurnalismul le limbă română și s-a desfășurat pe structura a mai multe paneluri – ”Jurnalism românesc, contribuţie la definirea identitară”, ”Presa de limbă română, element de unitate identitară”, ”Interes public şi interes naţional”.

Timp de două zile jurnaliştii din Serbia, Ungaria şi România au discutat împreună cu colegii lor din presa locală şi centrală despre problemele cu care se confruntă românii din comunităţile istorice şi despre rolul presei de limbă română în afara graniţelor ţării, potriviut unui comunicat al MAE.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a declarat că va susține cu fermitate și va apela la toate instrumentele legale și diplomatice ca drepturile comunităților românești să fie respectate în conformitate cu normele europene și internaționale, așa cum și România o face cu minoritățile sale naționale.

Oficialul român a mai afirmat că România este un model recunoscut și apreciat de toată lumea în ce privește tratamentul minorităților. „În România, sârbii, bulgarii, maghiarii – se bucură de sprijinul real și palpabil al statului în ce privește educația în limba maternă, practicarea religiei, reprezentarea politică în Parlamentul național – și ne vom aștepta mereu ca și Serbia, Bulgaria și Ungaria să trateze în mod similar comunitățile de români aflate pe teritoriul lor”, a ţinut să precizeze ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici.

Dezbaterile de la Timişoara au fost moderate de Cristina Liberis. Printre conferenţiari s-au numărat Mihaela Bucin, profesor dr. la Catedra de Limbă şi Literatură Română de la Universitatea din Szeged, Lucian Marina, Preşedintele Societăţii de Limba Română din Novi Sad, Ion Baba, jurnalist şi scriitor, Nicu Ciobanu, directorul Casei de Presă Libertatea din Voivodina, Diete Dinesz, director TVR Timişoara şi reprezentant al minorităţii germane din România, Raico Cornea, jurnalist TVR Timişoara şi reprezentant al minorităţii sârbe din România, Adrian Boloşovici, jurnalist TVR Timişoara şi reprezentant al minorităţii slovace din România, Mihaela Bumbuc, jurnalist TVR Timişoara şi reprezentant al minorităţii ucrainene în România, Ilija Iovanovici, reprezentant al studenţilor din Timoc.

În cadrul evenimentului, participanţii au abordat teme precum conţinutul tematic al presei de limbă română din statele de reședință, relaţia cu presa din România, statutul jurnalistului şi bloggerului și eficienţa canalelor de informare.- PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.