Acasă Externe Belgia: Educaţia – singura şansă pentru romi

Belgia: Educaţia – singura şansă pentru romi

DISTRIBUIȚI

127408 – 04042014 –  Educatia este singura cale de iesire din saracie si excluziune pentru romi, a transmis Uniunea Europeana, joi, cu o zi inaintea celui de-al treilea summit pentru incluziunea romilor, care are loc la Bruxelles.

Circa 90 la suta dintre elevii romi renunta la scoala inainte de a-si termina studiile, in tari precum Romania, Bulgaria, Ungaria, Cehia si Slovacia, se arata intr-un comunicat al Uniunii Europene.

De asemenea, in unele dintre aceste tari, in jur de 50 la suta dintre copiii romi invata in scoli segregate etnic.

Vineri, comisarul european pentru Educatie, Cultura, Multilingvism si Tineret, Androulla Vassiliou, va discuta masurile pe care le ia UE pentru a ajuta la rezolvarea acestei probleme si alte aspecte care afecteaza integrarea rromilor, in cadrul summit-ului pentru integrarea romilor, de la Bruxelles, la care participa si presedintele Traian Basescu.

„Asigurarea unei educatii de calitate pentru toti nu este doar o chestiune de drepturi umane. Este singura cale de iesire din saracie si excluziune pentru milioane de romi. Gasesc ca   este inacceptabil ca in unele tari jumatate dintre elevii rromi invata in scoli speciale. Trebuie sa ne unim fortele pentru a lupta impotriva segregarii si discriminarii, inclusiv uitandu-ne la felul in care scolile sunt finantate, organizate si conduse”, a declarat comisarul Vassiliou, inaintea summit-ului.

Inca din anul 2011, masurile pentru integrarea si educarea romilor au fost implementate pe cuprinsul Uniunii Europene. In plus, prin programul Romed, finantat atat de Comisia Europeana, cat si de Consiliul Europei, au fost pregatiti circa 1.300 de mediatori romi, ale caror tinte includ incurajarea familiilor de romi sa-si pastreze copiii la scoala pana cand isi termina studiile.

In perioada 2013-2014, Comisia Europeana aloca un milion de euro pentru programul „Romed II”, cu accent pe promovarea rolului si influentei femeilor, in contactele dintre comunitatile rome si municipalitatile locale, precum si mediatori pentru fetele tinere.

La summit vor vorbi presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, presedintele Traian Basescu, vicepremierul bulgar Zinaida Zlatanova, precum si ministri si secretari de stat din alte noua state membre UE, dar si omul de afaceri George Soros. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.