Acasă Externe Bruxelles: CE propune modificarea procedurilor pentru vizele Schengen

Bruxelles: CE propune modificarea procedurilor pentru vizele Schengen

DISTRIBUIȚI

127365 – 02042014 –  Comisia Europeană (CE) a propus modificarea procedurilor de acordare a vizelor Schengen. Ca urmare, România va trebui în viitor să ia măsurile necesare pentru a-și armoniza prevederile legale relevante cu propunerile care au în vedere modificarea normelor europene în domeniul politicii de vize din spațiul Schengen, odată ce aceste propuneri vor deveni parte integrantă a legislației UE.

Noile propuneri au la bază faptul că, potrivit unui studiu, procedurile greoaie de acordare a vizelor au dus la „pierderea” unui număr de 6,6 milioane de potențiali călători, și asta doar din şase dintre țările cu cel mai mare număr de vizitatori ai UE.

În plus, norme de acordare a vizelor mai flexibile ar rezulta în creșterea cu de la 30% și până la 60% a numărului călătorilor, în practică acest lucru însemnând 130 de miliarde de euro în încasări directe (din cazare, mâncare, băuturi, transport, divertisment, cumpărături etc.) pe o perioadă de 5 ani și posibila creare a 1,3 milioane de locuri de muncă în turism și domeniile conexe.

Propunerile respective au în vedere simplificarea cererilor de viză de scurtă ședere, stabilirea unui set mai clar de norme procedurale și accelerarea procesului de acordare a vizelor, stimularea cooperării la nivel consular şi instituirea unui nou tip de viză – viza de circuit.

Ele sunt concretizate într-un regulament actualizat privind codul de vize al UE, precum și într-un nou regulament privind instituirea vizei de circuit. Ambele propuneri de regulamente vor trebui să fie adoptate de Consiliul de Miniștri al UE și Parlamentul European, lucru care se va întâmpla cel mai devreme în anul 2015. Odată cu adoptarea și publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE, ambele regulamente vor trebui să fie aplicate ca atare de fiecare stat membru. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.