Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Consultări româno-americane privind apărarea antirachetă

Bucureşti: Consultări româno-americane privind apărarea antirachetă

DISTRIBUIȚI

128030 – 30042014 – Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut miercuri o întrevedere cu adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru politica spaţială şi de apărare, Frank Rose.

În cadrul discuţiilor au fost analizate evoluţiile în dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă în România, în aplicarea prevederilor Acordului dintre România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România din 2011, potrivit unui comunicat al MAE.

Frank Rose a reafirmat angajamentul ferm al SUA pentru operaţionalizarea facilităţii antirachetă din cadrul Bazei Militare Deveselu, la orizontul anului 2015, contribuţie esenţială la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, şi a mulţumit părţii române pentru excelenta cooperare în punerea în aplicare a Acordului din 2011. Oficialul american a confirmat că nu există nici un fel de întârzieri în atingerea acestui obiectiv, care beneficiază totodată de sursele de finanţare necesare.

Cei doi oficiali au exprimat satisfacţia pentru progresele înregistrate în negocierea şi încheierea aranjamentelor de implementare a Acordului bilateral privind amplasarea pe teritoriul României a sistemului de apărare antirachetă al SUA, 11 astfel de aranjamente fiind semnate în perioada 2012-2013. Alte două aranjamente de implementare au fost finalizate, pentru a fi semnate în perioada imediat următoare, rămânând de finalizat un ultim astfel de document.           În cadrul discuţiilor a fost abordată şi situaţia de securitate din vecinătatea estică a NATO şi implicaţiile acesteia asupra contextului regional şi internaţional, precum şi importanţa măsurilor

de reasigurare ale NATO pentru Aliaţii Estici, inclusiv România. Totodată, cei doi oficiali au discutat pe marginea obiectivelor Summit-ului NATO din septembrie 2014, conexe domeniului apărării antirachetă, şi a evoluţiilor la nivelul Trilateralei România-Polonia-Turcia.

Ulterior consultărilor, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru politica spaţială şi de apărare, Frank Rose, a participat ca vorbitor principal la dezbaterea „Missile Defence – A true commitment for the Allied security”, organizată la Institutul Diplomatic Român. Evenimentul a prilejuit un schimb de opinii pe tema apărării antirachetă, a perspectivelor şi evoluţiilor din domeniu, precum şi a implicaţiilor acesteia la nivelul securităţii Aliaţilor NATO, se precizează în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.