Acasă Sud Dambovita Dâmboviţa: Zece persoane reţinute pentru evaziune şi spălare de bani

Dâmboviţa: Zece persoane reţinute pentru evaziune şi spălare de bani

DISTRIBUIȚI

Procurorii DIICOT din şudeţul Dâmboviţa împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IPJ Dâmboviţa – Serviciul de Investigare a Fraudelor au desfăşurat în perioada 2013 – 2014, mai multe acţiuni în scopul destructurării unei grupări infracţionale organizate, formată din 40 de persoane, specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani.

La data de 1 aprile 2014, procurorii au decis reţinerea a zece suspecţi, urmând ca aceştia să fie prezentaţi instanţei competente cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2013, suspecţii, sub coordonarea a doi dintre ei, au achiziţionat importante cantităţi de deşeuri metalice de la persoane fizice prin centrele de colectare deţinute şi pentru a eluda plata către bugetul de stat a taxelor datorate – contribuţia la fondul de mediu, impozitul pe venit şi impozitul pe profit – nu au efectuat înregistrările necesare în contabilitatea societăţilor comerciale administrate, livrând deşeurile unor firme înfiinţate în numele unor apropiaţi, persoane fizice fără posibilităţi financiare, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor.

Firmele astfel înfiinţate au fost folosite pentru a livra deşeuri metalice colectate de la persoane fizice sau rezultate din dezmembrări, către diferite societăţi comerciale, ulterior fiind cesionate fictiv către cetăţeni de origine tunisiană, pentru a se sustrage eventualelor controale care ar fi putut demasca activitatea frauduloasă desfăşurată.

De asemenea, pentru a nu atrage atenţia organelor fiscale asupra activităţii firmelor înfiinţate în scop evazionist, au fost depus în numele acestora, declaraţii fiscale întocmite cu date fictive în ceea ce priveşte provenienţa reală a mărfurilor livrate, menţionându-se achiziţii fictive de la alte firme de “tip fantomă”.

Valoarea tranzacţiilor cu deşeuri metalice derulate în perioada menţionată în numele firmelor indicate este de 100.000.000 lei (23,5 milioane de euro).

În urma actelor de control fiscal şi a expertizei financiar contabile efectuate în cauză, s-a stabilit un prejudiciu adus bugetului general consolidat în suma de 5,5 milioane euro.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii şi de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.