Acasă Anchete Botoșani: A doua descălecare

Botoșani: A doua descălecare

DISTRIBUIȚI

128075 – 05052014 –   În urmă cu ceva timp atrăgeam atenția asupra ”eficienței” angajaților de la Vama Stânca Costeşti  (Botoșani) în lupta cu corupția și contrabanda. Deși, în august 2011, jumătate dintre angajații instituției erau urmăriți penal pentru contrabandă, acarul Păun era șoferul Andrei Corneschi, care a avut ”neșansa” de a fi arestat după ce fusese prins în timp ce transporta țigări cu timbru din Republica Moldova, la Botoșani, chiar cu mașina vămii.

Mutat şef Birou Vamal la Aeroportul Salcia din Suceava, Ion Ungureanu, fostul șef al Vămii Stânca Costești, a știut ce butoane să apese pentru ca detașarea să fie temporară.

Bine ancorat în meandrele politicii românești (a se citi foști șefi ai Autorității Naționale a Vămilor, transformată în Direcţia Generală a Vămilor, parlamentari, șefi de consilii Județene, prefecți, primari procurori, judecători, polițiști), Ion Ungureanu a știut pe cine și cum să sensibilizeze pentru a se întoarce la vechiul loc de muncă.

Așa că după o întâlnire de taină care a avut loc în prima parte a anului trecut și la care au luat parte capete luminate ale politicii noastre (dar dintre care unele au ajuns astăzi fie în spatele gratiilor, fie în paginile unor dosare aflate pe rolul instanțelor), Ungureanu a revenit din toamna anului trecut la Stânca Costești.

Cavaleri ai mesei rotunde au fost, atunci, un deputat (fost prefect al judeţului Botoşani, respectiv fost secretar general în MAI), un senator (patron de firmă de transport persoane din Botoşani, acuzat  că ”transportă” decedaţi în vacanţă, la mare și devenit protagonist al unui dosar penal aflat pe rolul Parchetului General), un fost deputat și fost ministru al Transporturilor (în prezent aflat, pentru 5 ani, în procesul de aprofundare a studiilor cu tema „Arta de a vinde transformatoare”, în cadrul „Politehnicii” de Maximă Siguranţă Iaşi), dar și persoane mai puțin ”relevante” (cum ar fi şeful Secretariatului General al Senatului sau primarul Sectorului 1).

În rolul Regelui Arthur, nimeni altul decât fostul ministru al Finanţelor Publice (recent demisionat din cauza scandalului ASF), personaj greu de atins, dar cu „puterea” de a-l readuce pe Ion Ungureanu şef la Vama Stânca.

Discret, între șefii de la Vama Stânca și Salcea s-a făcut rocada, iar Ungureanu a reușit să revină la locul de muncă. Dar mutarea nu s-a putut face direct pe postul de șef, ci doar într-o funcție executivă, lucru inadmisibil pentru un profesionist al cărui orgoliu nu este satisfăcut. Și pentru că printre foștii subalterni nu a găsit sprijin pentru a-l da la o parte pe cel aflat la conducerea vămii, a încercat să demonstreze cât de nepriceput este și cât de mare este corupția din subordinea sa. Numai că socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg, iar flagrantul delict prin care a vrut să-l organizeze cu spriinul ”poterii” din zonă (vezi Potera oraşului Ştefăneşti, a comunei Ripiceni, Potera de Frontieră), nu a scos la lumină nimic din corupția vameșilor ”bănuiți”.

În schimb, i-a mers cu şeful de la acea vreme a vămii. Domnul Ungureanu le ceruse „colegilor” loiali să nu se obosească prea tare cu activitatea de control vamal, iar el însuşi, sclav pe plantaţie, a permis intrarea în ţară, cu ţigări, alcool, produse alimentare, peste limitele legale, unui număr mare de persoane, făcându-le doar cu ochiul, semn că vameşul le-a făcut controlul în mod riguros. Vă puteţi închipui! La experienţa domniei sale, şi-o fi dând seama dacă cineva încalcă legea, după cât de „comprimate” sunt suspensiile autoturismelor aflate în tranzit şi după culoarea ochilor şoferilor.

În această situaţie, zero rezultate înseamnă zero management, iar astfel, şeful Vămii Stânca de la momentul respectiv, a fost trimis din nou la Salcea, iar acel vameş timid, serios, muncitor, tăcut, altruist (căci luase din vinul propriu şi al altora şi le-a dat şefilor săi „nevoiaşi”), cu numele de Ungureanu Ioan, a părut în ochii mai-marilor din Direcţia Generală a Vămilor cea mai bună soluţie. Iar visul i s-a împlinit, a fost uns din nou boier-şef.

Odată atins ”obiectivul”, vechile legături au început să se reînoade. După ce a revenit ca şef la Vama Stânca, Ungureanu a reluat relațiile ”externe” cu omologul său de la Bălţi (Rep. Moldova), cu care, de altfel, colaborase şi din postura de şef al Vămii Salcea, în scopul reluării ”eforturilor comune” pentru redeschiderea traficului cu mărfuri prin Stânca. Şi, uite-aşa, dintr-un ţinut pustiu, aproape deşert, Vama Stânca urma să devină o oază, un fel de Mecca pentru contrabandiştii de peste Prut, dornici de a face un ban (ne-)cinstit pe meleagurile fraţilor români.

Şi s-au întâlnit şi au stabilit să îi convingă pe şefii lor (Directorul Serviciului Vamal al Rep. Moldova şi şeful Direcţiei Generale a Vămilor) că redeschiderea traficului cu mărfuri prin Vama Stânca este în interesul serviciilor vamale corespondente, ”o dorință fierbinte” a Serviciului Vamal al Rep. Moldova, mai ales.

Iar pentru a fi sigur de reuşită, s-a apelat și la susținerea unuia dintre cei mai vizibili și renumiți parlamentari, poreclit Mickey Şpagă, la baronet local de prin Săveni şi Ştefăneşti, Ripiceni şi Mihălăşeni, divers colorați politic, dar cu propriile conexiuni la nivel central, dar și la şefi regionali ai ANAF Iași, printre care și fostul director al DJFP Botoşani, fratele preşedintelui CJ Botoşani.

Iar rezultatele efortului comun, demn de Cartea Recordurilor, s-au văzut începând cu luna ianuarie, odată cu trecerea camioanelor cu mărfuri industriale. Rezultatul nu a fost deplin, pentru că prin vamă nu treceau și produse agroalimentare sau de origine animală, vama Stânca neavând calificativul de „cea mai bună”. Supărat pe situație, Ungureanu a început să se „milogească” şi să se vaiete din nou, asemenea unui copil răzgâiat, în faţa senatorului „Şpagă” şi a prietenilor primari, dar a ajuns și la un ”șantaj sentimental” de genul ”plec acasă”.

Profund sensibilizați de ”disperarea” vameșului șef, prieteni au promis că nu mai târziu de februarie, va avea şi punctul de control fitosanitar mult râvnit. Momentul a fost ”marcat” printr-una dintre cele mai mari „petrecanii” din câte au avut loc pe malul Prutului, la care au participat primarii, preşedintele CJ cu soția deputat, prefectul de Botoşani şi, cu voia Dumneavoastră, ultimii pe listă, potentul Mickey Şpagă, secondat de un alt deputat, provenit de prin zona Darabaniului, al cărui nume rimează cu jocul cunoscut ca „Şeptică”.

Pe fondul promisiunilor primite, o vreme a fost liniște, iar Ungureanu a tăcut și a făcut, adică și-a urmărit propriile interese. Mai mult, a primit de la mai-marele vămilor române aprobarea pentru mărirea schemei de personal, încercând să dea un loc călduț câtorva persoane de încredere (vreo 4-5 prieteni, printre care şi o respectabilă doamnă (administrator al firmei „My Computer” din Botoşani, soţie de contrabandist „cu acte în regulă”, colegă de facultate cu soţia lui Ungureanu). Ghinion de neșansă, pentru că dintre toţi candidaţii, doar unul a promovat prima etapă (proba scrisă), o rudă prin alianţă cu un bun prieten poliţist, întâmplător inspector-şef adjunct al I.P.J. Botoşani.

După ce a rezolvat problema pe granița cu Moldova, Ungureanu a început și strategia pe partea de nord, spre Ucraina, incluzând şi dezvoltarea Vămii Racovăţ (pentru redeschiderea căreia s-au alocat din bugetul statului zecilor de milioane de lei), trecută între timp în subordinea Vămii Stânca (care de asemenea a fost bine finanțată începând cu 2009 și de a cărei modernizare s-a ocupat, în urma unor licitații ”transparente” prietenul-patron al Victor Construct. Iar pentru eficiența cu care a lucrat, „Victor Construct” a fost ”recomandat” călduros și șefului de la DGRFP Iaşi, fratelel preşedintelui CJ Botoşani).

Așa că, la responsabilități mai mari, și posibilități pe măsură ….

Dar vede, oare, cineva, cum ”reginele” din sistemul vamal românesc se schimbă din mers?….  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.