Acasă Externe Federatia Rusă: Vicepremierul Rogozin ameninţă România

Federatia Rusă: Vicepremierul Rogozin ameninţă România

DISTRIBUIȚI

Kremlinul tace128229 – 11052014 – Vicepremierul rus Dimitri Rogozin a postat, sambata seara, un nou mesaj pe Twitter la adresa Romaniei.

„Acum asteptam cu nerabdare o vizita a delegatiilor guvernamentale din Romania si R. Moldova”, a scris Rogozin.

Mesajul este insotit de un material video prezentat de postul rus de televiziune Russia-24 in care sunt relatate incidentele din timpul intoarcerii lui Rogozin la Moscova, dupa vizita in Transnistria.

Primul mesaj dur la adresa Romaniei al lui Rogozin a aparut sambata la pranz, dupa ce România nu a permis intrarea în spatiul aerian a avionului cu care oficialul rus intentiona să se întoarcă la Moscova, după vizita în regiunea transnistreană a R. Moldova.

„La cererea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite din nou sa o traversez. Data viitoare voi veni la bordul unui TU-160”, a scris Rogozin, tot pe Twitter. Ulterior, el a adaugat: „Eu plec in pofida acestei interdictii”.

Aparatul de zbor Tupolev Tu-160 este un bombardier strategic supersonic cu aripi cu geometrie variabila proiectat in Uniunea Sovietica, cel mai mare avion de lupta construit vreodata, care poate transporta pana la 12.000 de kilograme de incarcatura, incluzand bombe conventionale si rachete de croaziera.

Cateva ore mai tarziu a venit si reactia MAE roman. Intr-un comunicat, Ministerul de Externe preciza ca amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus de catre un vicepremier rus reprezinta „o declaratie foarte grava, in actualul context regional, in care Federatia Rusa a incalcat suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, iar forte separatiste proruse violeaza grav ordinea publica din statul vecin”.

In acest context, MAE roman a solicitat autoritatilor de la Moscova sa precizeze public daca afirmatiile lui Rogozin reprezinta pozitia oficiala a guvernului Federatiei Ruse fata de Romania ca stat membru UE si NATO.

Ulterior, Rogozin s-a ascuns la bordul unei curse de linie pentru a se putea intoarce acasă, după o așteptare lungă la Tiraspol, în R. Moldova.

Ca replică, oficialul rus a postat pe twitter un anunț nervos: „Ei bine, domnilor romani, in curand vom explica cine sunteti si ce credem despre voi”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.