Acasă Economie Vaslui: Captură impresionantă de ţigări la Albiţa

Vaslui: Captură impresionantă de ţigări la Albiţa

DISTRIBUIȚI

128041 – 02052014 –  Poliţişti de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui, în cooperare cu Sectorul Poliţiei de Frontieră Huşi şi Biroul Vamal de Frontieră Albiţa, cu sprijinul ofiţerilor specialişti din Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, au verificat un transport de ţigări din Rep. Moldova către Grecia, care s-au dovedit a fi de contrabandă. În urma cercetărilor, reprezentantului firmei de transport i s-a întocmit dosar penal pentru prezentarea de documente vamale falsificate şi au fost confiscate 620.000 pachete de ţigari, în valoare de peste 2,6 milioane lei.

În data de 25 aprilie a. c., în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, s-a prezentat pentru a intra în ţară un maghiar, în vârstă de 51 de ani, care conducea un autocamion în care se aflau 620.000 pachete de ţigări.

La controlul de frontieră s-a stabilit că bărbatul este angajatul unei firme de transport din Ungaria, fiind desemnat  să se ocupe cu perfectarea documentaţiei vamale, acesta deţinând documentele vamale şi de transport, precum şi 220 certificate de garanţie în valoare de 7.000 euro fiecare, eliberate de o societate  din Ungaria.

Întrucât niciun comisionar vamal  nu şi-a asumat garantarea tranzitului, Biroul Vamal Albiţa a întrerupt efectuarea formalităţilor vamale.

Din studiul documentelor vamale  şi de transport a reieşit că întreaga cantitate de ţigări a fost achiziţionată de la o firmă din Chişinău de către o societate din Grecia, pentru două societăţi din Marea Britanie, din care una intermediară.

Având în vedere elementele de extraneitate şi de securitate ale transportului s-a concluzionat că acesta prezintă suspiciunea de a fi fictiv, în scopul efectuării de acte de contrabandă şi evaziune fiscală.

Ca urmare a acestui fapt, au fost demarate cercetări, ocazie cu care s-a stabilit că societatea din Grecia este în realitate un birou vamal, iar adresa acestuia nu poate fi folosită ca destinatar pentru ţigarete. De asemenea, din cercetările poliţiştilor de frontieră a reieşit ca societatea din Marea Britanie nu prezintă elementele unei societăţi care are ca obiect de activitate astfel de operaţiuni.

Mijlocul de transport, în valoare de 150.500 lei, a fost indisponibilizat.

Totodată, au mai fost ridicate pentru cercetări cele 220 certificate de garanţie prezentate de maghiar, valoarea totală a acestora fiind de 1.540.000 euro. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.