Acasă Externe Bruxelles: Corlățean susţine extinderea NATO

Bruxelles: Corlățean susţine extinderea NATO

DISTRIBUIȚI

129387 – 26062014 – Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, ultima întâlnire de nivel înainte de Summit-ul din Marea Britanie, care va avea loc la  4-5 septembrie 2014.

Programul reuniunii a cuprins o serie de întrevederi la nivel aliat, precum şi o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina cu participarea ministrului de externe ucrainean, Pavlo Klimkin, precum şi o întâlnire a aliaţilor cu statele nemembre NATO contributoare la operaţia din Afganistan, potrivit unui comunicat al MAE.

În cadrul sesiunii Consiliului Nord-Atlantic din dimineaţa zilei de 25 iunie a.c. miniştrii aliaţi au avut un schimb de opinii asupra agendei viitorului Summit NATO din Ţara Galilor şi au adoptat o serie de documente în pregătirea dezbaterilor şi deciziilor la cel mai înalt nivel. Discuţiile au confirmat conturarea unei agende substanţiale şi ambiţioase pentru Summit, care include aspecte legate de: asigurarea apărării colective a membrilor NATO în noul context, creat de criza ruso – ucraineană, dezvoltarea şi aprofundarea cooperării cu statele partenere, prin două iniţiative în domeniul creşterii interoperabilităţii cu Alianţa şi al consolidării capacităţilor naţionale de apărare, precum şi întărirea eforturilor NATO în domeniul securităţii maritime.

Miniştrii de externe au evocat, totodată, importanţa relaţiei transatlantice, subliniind necesitatea reflectării corespunzătoare a acesteia la viitoarea reuniune a şefilor de stat şi de guvern prin intermediul unei declaraţii, pe două dimensiuni principale, legate pe de o parte de angajamentul SUA faţă de Europa, iar, pe de alta, de voinţa aliaţilor europeni de a-şi îndeplini obligaţiile ce le revin, inclusiv în ceea ce priveşte alocarea resurselor necesare apărării.

Miniştrii au trecut, de asemenea, în revistă progresele îndeplinite de statele aspirante la NATO şi au convenit reflectarea la viitorul Summit a importanţei şi a succesului politicii „uşilor deschise”. S-a conturat un pachet substanţial pentru Georgia, care să sprijine apropierea, în continuare, a acestui stat de NATO, ale cărui detalii urmează să fie definite în perioada imediat următoare. Pentru Muntenegru s-a agreat iniţierea unui dialog intensificat, urmând ca, cel mai târziu până la sfârşitul anului 2015, aliaţii să realizeze o evaluare privind posibilitatea invitării Muntenegrului. S-a convenit, de asemenea, continuarea sprijinirii Republicii Macedonia şi Bosniei – Herţegovina în vederea îndeplinirii criteriilor care le vor permite obţinerea de progrese concrete în relaţia cu NATO, conform deciziilor anterioare ale AIianţei pe această temă.

Şeful diplomaţiei române a subliniat, în cursul lucrărilor, importanţa deosebită a iniţiativelor aliate vizând creşterea interoperabilităţii cu partenerii şi consolidarea capacităţilor naţionale de apărare, evidenţiind necesitatea implementării cât mai rapide a acestora, în special în contextul crizei ruso-ucrainene. A evocat cazul Republicii Moldova, care trebuie să fie un beneficiar prioritar de sprijin din partea NATO pentru consolidarea şi modernizarea sistemului naţional de apărare. A reafirmat importanţa solidităţii relaţiei transatlantice pentru gestionarea adecvată a riscurilor de securitate asociate noului context geostrategic, reiterând necesitatea suplimentării bugetelor naţionale alocate apărării. A menţionat, în context, angajamentul Guvernului României de a spori gradual alocările pentru bugetul apărării, astfel încât obiectivul de 2% din PIB să fie realizat la orizontul anului 2017.

Ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanţa strategică a Mării Negre în noul context de securitate şi a exprimat susţinerea României pentru un pachet concret de măsuri care să fie adoptat cu prilejul reuniunii la vârf a NATO din septembrie 2014, menit să consolideze apărarea colectivă, cu accent asupra flancului estic, în mod special afectat de criza recentă. A exprimat disponibilitatea României de a oferi sprijin în vederea implementării de măsuri care să asigure o poziţionare a  forţelor şi echipamentelor militare aliate astfel încât să răspundă în mod eficient actualelor ameninţări.

Ministrul român al afacerilor externe a pledat pentru necesitatea continuării procesului de extindere a NATO, ca modalitate concretă de lărgire a spaţiului de securitate şi stabilitate. Totodată, a sprijinit conturarea unor decizii clare şi semnificative în acest sens la Summit-ul din Ţara Galilor, susţinând recunoaşterea progreselor înregistrate de Muntenegru şi Georgia, precum şi contribuţia importantă a celor doi aspiranţi la consolidarea securităţii euro-atlantice. A reconfirmat sprijinul României pentru perspectivele de integrare ale Bosniei – Herţegovina şi Republicii Macedonia, reiterând importanţa acordării de sprijin acestor state în vederea îndeplinirii criteriilor care le vor permite progrese concrete în relaţia cu NATO, conform deciziilor anterioare ale AIianţei pe această temă. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.