Acasă Externe Bruxelles: Social-democraţii şi popularii şi-au împărţit din preşedinţia PE

Bruxelles: Social-democraţii şi popularii şi-au împărţit din preşedinţia PE

DISTRIBUIȚI

129351 – 25062014  – Popularii şi social-democraţii europeni au convenit din nou să-şi împartă preşedinţia Parlamentului European (PE), astfel că în primii doi ani şi jumătate acest post va fi deţinut de un reprezentant al grupului social-democrat, iar a doua parte a mandatului, care va începe în ianuarie 2017, va reveni popularilor din PPE, relatează AFP, care citează un comunicat emis marţi de cele două grupuri politice.

Candidatul social-democraţilor pentru acest post este Martin Schulz, în prezent preşedinte în exerciţiu al Parlamentului European. El este sprijinit de Partidul Social-Democrat german, dar şi de cancelarul creştin-democrat Angela Merkel, urmând cel mai probabil să fie ales oficial la sesiunea inaugurală de săptămâna viitoare.

Martin Schulz a fost ales miercurea trecută preşedintele grupului socialiştilor şi democraţilor din PE, un post pe care l-a mai ocupat şi în legislatura care se încheie, înainte de a deveni preşedintele PE. Grupul popularilor este condus de germanul Manfred Weber, care l-a înlocuit pe francezul Joseph Daul.

Nu se ştie deocamdată cine îi va succeda lui Schulz la preşedinţia PE în 2017. Conform unor surse europene acesta ar putea fi Alain Lamassoure, fost ministru francez al Bugetului.

Împărţirea preşedinţiei PE a funcţionat şi în legislatura care s-a încheiat. Creştin-democratul polonez Jerzy Buzek a ocupat acest post în primii doi ani şi jumătate, după care i-a cedat locul lui Martin Schulz.

Popularii şi socialiştii “au făcut progrese semnificative pentru constituirea unei majorităţi stabile şi durabile şi elaborarea unui program de reforme în Europa pentru următorii cinci ani”, se mai menţionează în comunicatul care precizează că discuţiile dintre cele două grupuri vor continua săptămâna viitoare la Strasbourg.

Grupul popularilor europeni (PPE) a obţinut la europarlamentare 221 de mandate în PE, iar cel social-democrat 191. Aşadar, pot forma împreună o majoritate fragilă de 412 eurodeputaţi din 751.

Eurodeputaţii britanici, atât conservatorii premierului David Cameron, care au 70 de mandate în Legislativul de la Strasbourg, cât şi laburiştii, cu cei 20 de reprezentanţi, se opun numirii lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene, ei fiind sprijiniţi şi de cei 12 eurodeputaţi conservatori ai premierului ungar Viktor Orban. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.