Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Cu cărţile la Parchet

Bucureşti: Cu cărţile la Parchet

DISTRIBUIȚI

 129455  – 29062014 –  Corpul de control al premierului va sesiza Parchetul Genral in legatura cu operatiuni sau acte ilicite constatate in urma verificarilor efectuate la Sectia pedagogica „I.C. Petrescu” din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, dupa ce s-a constatat lipsa a peste 33.000 de volume, 61 dintre acestea fiind publicate inainte de 1900.

„In urma solicitarii Corpului de control al prim-ministrului, in cursul lunii aprilie 2014, reprezentantii BCU Carol I au verificat faptic si scriptic colectiile fostei B.P.N. I.C. Petrescu, constatandu-se lipsa unui numar de 33.897 unitati biblioteconomice, din care 61 de carti publicate inainte de 1900”, se arata in documentul Corpului de control.

In plus, inspectorii Corpului de control au mai constatat ca mai multe carti vechi au fost inregistrate cu valori contabile foarte mici.

„In patrimoniul BPN I.C. Petrescu se regasesc carti vechi, unele susceptibile de a fi clasate in patrimoniul cultural national, care sunt inregistrate la valori nereale, respectiv 181 de carti care constituie Fondul de carte veche, iar valoarea contabila totala de 28,98 RON. De asemenea, Fondul Muzeului Pedagogic constituit dintr-un numar de 10.825 documente (carti, reviste, harti, fotografii etc.) este inregistrat in evidentele contabile la valoarea totala de 784,89 RON”, se precizeaza in raport.

Corpul de control a mai constatat ca persoana care a exercitat atributiile de director general al bibliotecii, Carmen Pesantez, a emis o serie de decizii prin care s-a reincadrat, din proprie initiativa, in functia de director general, pe perioada nedeterminata, desi aceasta atributie apartinea numai Ministerului Educatiei Nationale.

Potrivit raportului, fostul director general a emis si alte decizii prin care si-a majorat salariul brut si si-a acordat compensatii si spor de fidelitate, in valoare totala de 45.651 de lei.

„De asemenea, Corpul de control a constatat ca in perioada 2010 – 2013 Carmen Pesantez a angajat 12 persoane, ceea ce a determinat cheltuieli cu drepturile salariale in cuantum total de aproape 736.739 de lei.

 Prin urmare, Corpul de control al prim-ministrului, ca organ cu atributii de control, va sesiza organele de urmarire penala, respectiv Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, privind operatiunile sau actele ilicite in legatura cu care au rezultat indicii de savarsire a unor posibile fapte care pot intruni elementele constitutive ale unei infractiuni, urmand ca organul de

urmarire penala, sau, dupa caz, instanta de judecata sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunilor si asupra vinovatiei”, se mai precizeaza in raport.- PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.