Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Elevii şi părinţii cer demisia cadrelor didactice din Centrul Național de...

Bucureşti: Elevii şi părinţii cer demisia cadrelor didactice din Centrul Național de Evaluare

DISTRIBUIȚI

129489  – 30062014 –  Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), în calitate de structură reprezentativă a elevilor din România, cere, alături de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, demisia cadrelor didactice din Centrul Naţional de Evaluare, care au elaborate subiectele Evaluării Naţionale la clasa a VIII-a, la disciplina Limba şi Literatura Română. Elevii şi părinţii susţin că acestea au fost elaborate fără să ţină cont de programa şcolară aflată în vigoare.

”Ţinem să reamintim membrilor Centrului Naţional de Evaluare că până la finele ciclului gimnazial se studiază, în şcolile de stat şi private din România, conform programei şcolare aflate în vigoare, genul liric, dar doar specia pastel; specia filozofică, din care face partea poezia „Gânduri pentru Anul Nou” de Ion Minulescu, text pe care s-a bazat primul subiect al examenului, se studiază în ciclul liceal”, au arătat reprezentanţii CNE.

Aceştia au ţinut să evidențieze şi lipsa libertăţii profesorilor evaluatori de a puncta mai multe sinonime la exerciţiul numărul 1, subiectul I, „datorită baremului care nu a fost elaborat conform modului de gândire al elevilor din ciclul gimnazial”.

Reprezentanţii CNE au subliniat că elevilor li s-a cerut în exerciţiul 5 de la punctul A, Subiectul II, să precizeze felul a două propoziţii subordonate, în condiţiile în care prima propoziţie din fraza respectivă putea fi interpretată atât ca propoziţie temporală, cât şi ca propoziţie condiţională. În acelaşi timp, ultima propoziţie a aceleiaşi fraze poate fi interpretată atât ca propoziţie indirectă, cât şi ca propoziţie de scop.

”Este important ca, prin Evaluarea Națională, elevilor să li se ofere cadrul optim în care să își pună în valoare cunoștințele acumulate de-a lungul celor opt ani de studiu, fără a le constrânge, în vreun fel, capacitatea de liberă exprimare, respectând, în același timp, normele programei școlare. Subiectele trebuie să fie clare pentru orice elev, indiferent de mediul social din care provine, cerințele care lasă o arie mare de interpretare reprezentând un adevărat impediment pentru obținerea unor note mari”, a declarat Eduard Mititelu, președintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Din acest an, media obţinută de elevi la Evaluarea Naţională pentru clasa a VIII-a constituie 75% din media de admitere în ciclul liceal. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.