Acasă Politic București: Șova vrea să fie premier?

București: Șova vrea să fie premier?

DISTRIBUIȚI

128827 – 03062014  – Un proiect de ordonanţă de guvern a declanşat o adevărată dihonie între vicepremierul Liviu Dragnea şi Dan Şova, ministrul Transporturilor, anunță tirmagazin.ro. Proiectul ar urma să se discute în şedinţa de guvern de miercuri, 3 iunie 2014, dar neînţelegerile au început încă din faza în care documentul a fost trimis spre avizare la mai multe ministere.

Dan Şova a lansat proiectul de „Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Agenţiei pentru Managementul Investiţiilor Publice în Infrastructura de Transport- AMIPIT”, sub pretextul „eficientizării activităţii unor entităţi din portofoliul Ministerului Transporturilor, în acord cu priorităţile de reformă ale Guvernului în domeniul infrastructurii de transport”.

Un alt pretext este cel legat de fondurile europene: „Deoarece Programul Operaţional Sectorial Transport mai are de absorbit, în perioada anilor 2014-2015, suma de 2.919 milioane euro, din totalul bugetului alocat de 4.288 milioane euro, fiind în prezent o rată de absorţie de 32,6%”.

„Obiectivul AMIPIT îl constituie realizarea proiectelor de investiţii publice din cadrul infrastructurii naţionale de transport, prin preluarea pe bază de acord de delegare, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, a tuturor activităţilor din domeniul pregătirii, planificării, autorizării, achiziţiei, implementării şi recepţiei obiectivelor de investiţii finanţate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare ale următoarelor entităţi:

a)Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România CNADNR SA,

b) Compania Naţională de Căi Ferate „CRFR”-SA,

c) Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime”- SA Constanţa,

d) Compania Naţională „Administraţia Canalelor Navigabile”- SA,

e) Regia Autonomă „Administraţia Fluvială a Dunării de Jos”,

f) Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Maritime” -SA,

g) Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale”- SA”.

La o succintă analiză a proiectului se vede clar că Dan Şova vrea să pună mână pe decizia cheltuirii tuturor banilor instituţiilor de mai sus. Până la o eventuală demonstraţie a eficienţei sistemului propus de actualul ministru al Transporturilor, avem o probă clară a intensificării luptei pentru putere în PSD, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din această toamnă. În situaţia pe care o doreşte PSD ca Victor Ponta să câştige alegerile pentru Cotroceni, doi lideri importanţi ai momentului, Liviu Dragnea şi Dan Şova, îşi pregătesc terenul pentru ocuparea funcţiei de premier, dacă aceasta va rămâne liberă. Din postura de vicepremier, Liviu Dragnea a sugerat, în mai multe discursuri publice, că el este cel care duce de fapt în acest moment Guvernul şi că lui i s-ar cuveni de fapt postul de premier, în cazul plecării lui Ponta.

Cu declaraţii mai reţinute, făcute doar în cercuri restrânse, Dan Şova este şi el un pretendent la funcţia de prim-ministru, scrie sursa citată. Decalajul de forţe dintre cei doi este însă destul de mare în acest moment, în condiţiile în care Dragnea este cel care ţine în mână şi organizaţiile teritoriale ale PSD. Acesta este motivul pentru care Şova încearcă cu disperare să ia sub semnătura sa bugete cât mai mari din banul public.

„Prada” cea mai importantă este, pentru Şova, bugetul de miliarde de euro al CNADNR, companie care a fost scoasă din subordinea Ministerului Transporturilor şi trecută la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor(DPIISPPPPE), fost DPIIS. Culmea este că această trecere a fost făcută tot pentru Dan Şova, care a fost numit şef al DPIIS, în condiţiile în care MT era un minister al PNL, condus de Ramona Mănescu. În acest moment, CNADNR este în subordinea Secretariatului General al Guvernului, adică a lui Liviu Dragnea, via DPIISPPPPE, Departament condus de Alexandru Năstase.

În loc de concluzie: Şova intenţionează să supună proiectul de OG în dezbaterea Guvernului, chiar dacă două dintre ministerele fidele lui Liviu Dragnea au refuzat să îşi dea avizul favorabil. – PROMPT MEDIA , sursa: www.tirmagazin.ro

1 COMENTARIU

  1. […] Un proiect de ordonanţă de guvern a declanşat o adevărată dihonie între vicepremierul Liviu Dragnea şi Dan Şova, ministrul Transporturilor, anunță tirmagazin.ro. Proiectul ar urma să se discute în şedinţa de guvern de miercuri, 3 iunie 2014, dar neînţelegerile au început încă din faza în care documentul a fost trimis spre avizare la mai multe ministere. – continuarea aici […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.