Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Viața bate prognoza. Creșterea accizei la carburanți a scăzut încasările

Bucureşti: Viața bate prognoza. Creșterea accizei la carburanți a scăzut încasările

DISTRIBUIȚI
acciza_la_carburani

128855 – 04062014 Prima lună – aprilie – de aplicare majorării cu 7 eurocenţi la litrul de carburanți a avut ca efect o scădere cu peste 16 procente a comerţului intern cu motorină şi benzină, pentru că transportatorii au preferat să alimenteze din statele vecine, scrie Adevarul.ro.

Acciza suplimentară de 7 eurocenţi/litru a fost aplicată începând cu luna aprilie, Guvernul prognozând creștere a încasărilor la buget, estimare care însă a fost contrazisă de realitate.

După câteva luni în care vânzările de carburanţi abia îşi reveniseră pe plus, arătând semnele bune ale relansării consumului, în aprilie acestea au scăzut cu 16,2% faţă de martie şi cu 6,1% faţă de aceeaşi lună din 2013, potrivit datelor raportate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Iar dacă cifrele de afaceri scad într-o perioadă în care preţurile cresc, atunci prăbuşirea vânzărilor este cu atât mai accentuată (firesc ar fi să crească afacerile pe măsura scumpirii carburanţilor).

Marii transportatori au avertizat, încă dinainte ca Guvernul să aplice acciza suplimentară, că vor pleca peste graniţă să alimenteze, combustibilul din România urmând să devină mai scump decât în ţările vecine. Din calculele lor a reieşit că, în urma acestui „exod“ al consumatorilor, dacă reducerea consumului intern ar fi mai mare de 13,5%, s-ar anula practic plusul câştigat la buget de pe urma noii accize. Iată că, în aprilie, reducerea consumului intern a fost de peste 16%.

„Este firesc şi natural ca, dacă firmele au identificat un carburant mai ieftin în ţările vecine, să meargă şi să alimenteze de acolo. Mai ales în condiţiile în care nu avem încă normele metodologice pentru restituirea de 4 eurocenţi/litru promisă.         Atenţie, nu consumul nostru a scăzut, ci vânzările interne de carburanţi. Iar dacă mai mult de 13%-15% din aceste vânzări s-au mutat afară, atunci bugetul n-a câştigat nimic din acciza suplimentară.

Pragul de rentabilitate bugetară era de 13,5% la această acciză“, a declarat Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor din România (UNTRR). El a mai arătat că procedurile de restituire a acelei părţi (4 eurocenţi/litru) din acciza suplimentară sunt complicate în mod nejustificat, operându-se „tot cu hârtii, în plină eră digitală“.

„Noi avem opt furnizori care dau motorină vrac sau pe carduri, facturile emise de ei sunt perfect controlabile pe cale electronică, dar, pentru decontări, tot cu hârtii trebuie să umblăm“, a spus Radu Dinescu.

Scăderea vânzărilor interne de carburanţi din aprilie arată că efectul de bumerang al accizei suplimentare a fost cu atât mai puternic, cu cât consumul trebuia de fapt să crească în luna în care am avut Sărbătorile de Paşti. Ca dovadă, vânzările de alimente au crescut, în aceeaşi lună, cu peste 5% faţă de luna anterioară, potrivit datelor INS.

Guvernul are în vedere finanţarea a cinci tronsoane de autostrăzi din fondurile colectate din acciza la carburanţi: Târgu-Neamţ – Topliţa – Târgu-Mureş, Paşcani-Suceava-Siret, Craiova-Calafat, Bucureşti-Giurgiu şi 93 de kilometri din Autostrada Transilvania. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.