Acasă Externe Luxemburg: CAE a acordat Albaniei statul de candidat

Luxemburg: CAE a acordat Albaniei statul de candidat

DISTRIBUIȚI

129350 – 25062014  – Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat marţi, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale.  Discuţiile din cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale (CAE) s-au concentrat, în principal, asupra pregătirii Consiliului European de vară (26-27 iunie 2014), acordării statutului de candidat pentru Albania, exerciţiului anual al Semestrului European de coordonare a politicilor economice la nivelul UE şi adoptării Strategiei de Securitate Maritimă a Uniunii Europene.

Pe agenda reuniunii au mai figurat andosarea Programului trio-ului de Preşedinţii ale Consiliului (1 iulie 2014 – decembrie 2015), evaluarea stadiului adoptării unei noi Strategii a UE pentru regiunea Mării Adriatice şi regiunea Mării Ionice, precum şi evoluţiile legate de aplicarea prevederilor Tratatelor privind participarea Marii Britanii la instrumentele de cooperare în domeniul justiţiei şi afacerilor interne şi respectiv discutarea propunerii de organizare a unor reuniuni ale Consiliului Afaceri Generale în format miniştri responsabili cu politica de coeziune, potrivit unui comunicat al MAE.

În pregătirea Consiliului European de vară, miniştrii afacerilor externe sau afacerilor europene din statele membre UE au avut un schimb de opinii asupra proiectului de concluzii ale Consiliului European, cu accent pe viitorul spaţiului de libertate, securitate şi justiţie, Semestrul European, politicile în domeniul energiei şi schimbărilor climatice, precum şi în ceea ce priveşte apropiata semnare a  Acordurilor de Asociere şi a Acordurilor Aprofundate şi Cuprinzătoare de Comerţ Liber (AA/DCFTA) cu Republica Moldova, Georgia şi a părţilor restante ale acestora cu Ucraina.

În cadrul discuţiilor, secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a pledat pentru reflectarea corespunzătoare în textul concluziilor Consiliului European a liberei circulaţii a persoanelor ca principiu de bază al construcţiei europene şi drept fundamental al cetăţenilor europeni, precum şi a importanţei consolidării spaţiului Schengen, inclusiv din perspectiva extinderii acestuia.

În contextul schimbului de opinii privind stadiul negocierilor cu privire la viitorul cadru în domeniul energiei şi schimbărilor climatice în orizontul anilor 2020-2030, secretarul de stat George Ciamba a reiterat necesitatea unei abordări echilibrate între stabilirea de obiective de mediu ambiţioase şi necesitatea protejării competitivităţii industriale şi securităţii energetice la nivel european.

Totodată, secretarul de stat George Ciamba a salutat perspectiva semnării  Acordurilor de Asociere/ Acordurilor Aprofundate şi Cuprinzătoare de Comerţ Liber cu Republica Moldova şi Georgia şi a restului prevederilor acestor acorduri cu Ucraina, cu ocazia Consiliului European din 26-27 iunie 2014. În context, a reiterat obiectivul  avansării către o perspectivă europeană clară pentru partenerii pe deplin dedicaţi acestui parcurs.

În ceea ce priveşte politica de extindere a UE, secretarul de stat George Ciamba a exprimat sprijinul României pentru adoptarea deciziei de acordare a statutului de candidat pentru Albania. În context, a reiterat angajamentul României, în calitate de Preşedinţie în exerciţiu a SEECP, în numele şi al ţărilor participante la SEECP, de a sprijini acest pas important pentru parcursul european al Albaniei, mesaj politic ce a fost transmis cu ocazia reuniunii ministeriale a SEECP de la Bucureşti din 20 iunie 2014, precum şi în perspectiva Summit-ului SEECP din 25 iunie 2014. A reiterat maniera incluzivă în care România a acţionat în calitate de Preşedinţie în exerciţiu a SEECP pentru a stimula procesele de cooperare regională.

La finalul discuţiilor, Consiliul a decis să acorde Albaniei statutul de candidat, sub rezerva andosării de către Consiliul European.

De asemenea, România a susţinut obiectivele formulate în Programul de priorităţi al trio-ului de Preşedinţii format din Italia, Letonia şi Luxemburg (1 iulie 2014 – 31 decembrie 2015). A fost exprimată, totodată, susţinerea pentru adoptarea Strategiei maritime de securitate a UE. În ceea ce priveşte viitoarea Strategie a UE pentru regiunea Mării Adriatice şi regiunea Mării Ionice, a fost subliniată necesitatea ca această Strategie să acţioneze în complementaritate cu Strategia Dunării şi să contribuie la consolidarea legăturilor strategice la Marea Neagră.

Secretarul de stat român a salutat, inclusiv în cadrul dejunului de lucru cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, continuarea discuţiilor de la nivel european asupra priorităţilor pe termen mediu şi lung ale UE, susţinând ca formularea acestora să fie subsumată obiectivului esenţial al continuării procesului de adâncire a integrării europene, în baza metodei comunitare şi a unei abordări unitare, cu respectarea deplină a valorilor, regulilor şi principiilor stabilite prin Tratatele Uniunii. În context, a subliniat necesitatea ca viitoarea arhitectură instituţionala europeană să acţioneze cu prioritate în direcţia combaterii tendinţelor şi manifestărilor xenofobe, rasiste şi eurofobe, care constituie un pericol major la adresa proiectului european. De asemenea, România a subliniat necesitatea asigurării unui cadru adecvat la nivel european pentru stimularea creşterii economice şi a investiţiilor publice, precum cele în infrastructura energetică, pentru a contribui la competitivitate şi crearea de locuri de muncă în beneficiul cetăţenilor. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.