Acasă Externe Agenda Europeana Protocolul educațional între România și Croația, în curs de reînnoire

Protocolul educațional între România și Croația, în curs de reînnoire

DISTRIBUIȚI

128554 – 23052014  –Deputatul Uniunii Croaţilor din România, Giureci-Slobodan Ghera, membru în Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, a participat, în perioada mai-iunie, la o serie de înâlniri. Prima întâlnire oficială în acest sens a avut loc la 11 mai, cu o delegație din Republica Croația, condusă de Josip Leko, președintele Parlamentului Croat, delegație care a vizitat minoritatea croată din România în localitățile Reșița, Lupac, Clocotici și Carașova, județul Caraș-Severin. Evenimentul cheie a avut loc la sediul central al Uniunii Croaților din România în Carașova. Vizita a fost una de succes, iar pe marginea mai multor discuții, s-a subliniat faptul că minoritatea croată rămâne o punte de legătură dintre România și Croația, o minoritate importantă, care există de peste 600 de ani.

Pe 5 iunie, deputatul Ghera a participat, în Constanța, la ședința organizată de colegul său de parlament Mihai Lupu, președintele Comisiei, unde a avut loc și o dezbatere pe tema Portului Constanța.

A treia întâlnire a avut loc în Parlamentul României, în data de 17 iunie, odată cu vizita delegației croate condusă de Milorad Pupovac, președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Republicii Croația, întâlnire care a avut loc în cadrul Comisiei pentru afaceri europene. Discuțiile pe această temă au fost legate de dezvoltarea cooperării economice și turistice, atragerea a cât mai multor fonduri europene în următoarea perioadă, criza economică din 2008, o mai mare asumare a responsbilităților din partea ambelor state în privința extinderii și intensificării relațiilor în domeniile precum agricultura, energia, industria etc. Tot în aceeași zi, deputatul Ghera, în calitate de președinte al Grupului de prietenie cu Republica Croația, împreună cu deputatul Dorel Căprar, membru al Grupului, au oferit un dejun oficial delegației croate, unde printre alții, a fost prezent și deputatul Jakša Baloević, președintele Grupului de prietenie cu România și E.S. Andrea Gustović-Ercegovac, discutându-se pe subiecte legate de intensificarea relațiilor bilaterale de colaborare între România și Croația, atragerea de noi investitori, despre minoritatea croată din România și minoritatea română din Croația, despre susținerea limbii materne, a școlilor și a învățământului în limba maternă unde există școli, reînnoirea protocoalelor expirate, cum este cel de Colaborare în domeniul învățământului între MEN din România și cel din Croația (în curs de reînnoire), importanța continuării transmiterii canalelor de televiziune croată pentru minoritatea croată din România etc. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.