Acasă Cultura/Media Sibiu: Ministrul Corlăţean: „Avem încă nevoie să construim o strategie de politică...

Sibiu: Ministrul Corlăţean: „Avem încă nevoie să construim o strategie de politică culturală naţională”

DISTRIBUIȚI

129099 – 15062014 – Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat la conferinţa internaţională „Forum: diplomaţie culturală, media şi turism”, organizată la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

La dezbatere, moderată de jurnalistul Cosmin Prelipceanu, redactor- șef al televiziunii Digi 24, au participat Emil Hurezeanu, jurnalist, director de programe şi senior editor Digi24, Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi director general al Teatrului Naţional “Radu Stanca” din Sibiu, Neil Labute, dramaturg, scenarist, regizor, Michele Jacobs, şef Relaţii Publice şi Diplomatice TV5 Monde și Lucian Sârb, director editorial al televiziunii EuroNews.

Principalele teme ale dezbaterii s-au referit la rolul diplomaţiei culturale în relaţiile internaţionale şi în strategia de politică externă a României, mijloacele de promovare culturală, importanţa mass-media în diplomaţia actuală, relaţia promovare culturală – promovare turistică, problematica exportului cultural, vizibilitatea României pe harta culturală şi turistică internaţională.

În intervenţia sa, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a menţionat că Sibiul reprezintă un model de dialog intercultural, reflectat şi în tema din acest an a Festivalului (Unicitate în diversitate), fructificând pe deplin statutul de Capitală Culturală Europeană în 2007 şi constituind un exemplu pentru celelalte oraşe ale României care candidează pentru statutul de Capitală Culturală

Europeană în 2021. De asemenea, Sibiul ocupă un loc de frunte pe scena culturală românească, găzduind festivaluri internaţionale de prestigiu precum Festivalul Internaţional de Teatru, Festivalul Internaţional de Jazz sau Astra Film Fest.

„Cred că ar fi bine să ne gândim la o formulă de colaborare între Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi Ministerul Afacerilor Externe care, prin misiunile diplomatice ale României şi institutele culturale din străinătate, ar putea aduce în primul rând o contribuţie importantă la promovarea evenimentului în rândurile opiniei publice internaţionale, ale mass-media şi chiar specialiştilor”, a declarat ministrul Titus Corlăţean.

În intervenţia sa, şeful diplomaţiei române a prezentat câteva din obiectivele şi instrumentele de lucru ale Ministerului Afacerilor Externe în domeniul diplomaţiei publice, culturale şi ştiinţifice. În acest context, a evidențiat momentul dezvelirii, la Estoril, a unui bust al marelui om de cultură și diplomat Lucian Blaga, în cadrul vizitei efectuate în Portugalia, ca parte a acțiunilor Ministerului Afacerilor Externe de omagiere și onorare a figurilor emblematice ale culturii românești.

Dezbaterile au condus la concluzia privind necesitatea cooperării între instituţiile de profil din România pentru elaborarea unui concept de politică culturală, similar ţărilor cu tradiţie în instituţiile diplomaţiei culturale. „Trebuie să recunoaştem că avem încă nevoie să construim o strategie de politică culturală naţională. Exprim şi cu această ocazie disponibilitatea Ministerului Afacerilor Externe de a participa activ la acest demers, care poate fi hotărâtor pentru activitatea de diplomaţie culturală a misiunilor diplomatice ale României. De asemenea, considerăm că o politică culturală internă se poate construi prin participarea consecventă a celor trei actanţi: sectorul public, societatea civilă şi sectorul privat”, a afirmat ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean.

Programul prezenţei ministrului afacerilor externe la Sibiu a continuat cu participarea la Gala Celebrităţilor, găzduită de Sala Thalia a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. În cadrul ceremoniei, ministrul Titus Corlățean a înmânat directorului general al prestigiosului for cultural, Constantin Chiriac, o replică a stelei de pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu acordată post mortem lui Radu Stanca. Cu acest prilej, șeful diplomației române a rostit un laudatio pentru dramaturgul, eseistul şi poetul Radu Stanca, al cărui nume îl poartă Teatrul Naţional din Sibiu. – PROMPT  MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.