Acasă Externe Strasbourg: CEDO obligă statul român să-l despăgubească pe Cătălin Voicu pentru condiţiile...

Strasbourg: CEDO obligă statul român să-l despăgubească pe Cătălin Voicu pentru condiţiile de detenţie

DISTRIBUIȚI

129016 – 11062014 – Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marţi ca statul român să îl despăgubească pe fostul senator PSD Cătălin Voicu cu 4.500 de euro, pentru condiţiile de detenţie din arest şi încălcarea dreptului la viaţă privată în timpul anchetei, informează Mediafax.

Catalin Voicu a fost condamnat definitiv, la 22 aprilie 2013, la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecat pentru corupţie.

CEDO notează că petentul Cătălin Voicu a fost arestat în martie 2010, fiind cercetat pentru trafic de influenţă, măsura arestului fiind prelungită în fiecare lună până în iulie 2011, când a fost eliberat cu condiţia să nu părăsească localitatea.

Fostul senator s-a plâns la CEDO de condiţiile din arest, de supraaglomerare şi lipsă de igienă, precum şi de felul în care era transportat din arest la biroul procurorilor care îl cercetau, într-o dubă fără încălzire sau lumină, se arată în comunicatul curţii. Totodată, Voicu a invocat încălcarea articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (dreptul la viaţă privată), plângându-se că autorităţile au furnizat presei informaţii din dosarul său, în special din interceptările telefonice efectuate în cadrul cercetării sale şi a celorlalţi inculpaţi din dosar.

CEDO a decis că, în cazul lui Voicu, au fost încălcate articolul 3, în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie, dar nu şi cele de transport, şi articolul 8 din convenţie. Astfel, curtea a hotărât ca statul român să îi plătească fostului senator suma de 4.500 de euro cu titlul de prejudiciu moral. Decizia luată de o cameră inferioară a CEDO nu este definitivă, putând fi contestată de oricare dintre părţi la Marea Cameră în termen de trei luni.

Tot marţi, alţi trei deţinuţi din România au primit despăgubiri de la CEDO pentru încălcarea articolului 3 din convenţie, referitor la condițiile de detenție. – PROMPT  MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.