Acasă Externe Thorbjørn Jagland, reales secretar general al Consiliului Europei

Thorbjørn Jagland, reales secretar general al Consiliului Europei

DISTRIBUIȚI

129389 – 26062014 – Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, salută realegerea, la 24 iunie 2014, în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a lui  Thorbjørn Jagland în funcţia de Secretar General al Consiliului Europei, pentru un  nou mandat de 5 ani.

La 65 de ani de la fondare, dar şi în contextul actualelor provocări pe care statele membre le întâmpină, Consiliul Europei, sub mandatul lui Thorbjørn Jagland, a rămas un garant al stabilităţii şi al democraţiei, al respectării drepturilor fundamentale ale omului, element esenţial în consolidarea democratică a construcţiei europene. Realegerea sa confirmă necesitatea continuării implementării măsurilor de reformă iniţiate de Thorbjørn Jagland, potrivit unui comunicat al MAE.

De-a lungul celor cinci ani de mandat, colaborarea sa cu autorităţile române a fost meritorie, concretizată într-o serie de proiecte comune elaborate în cooperare cu organizaţia de la Strasbourg. MAE menţionează, în context, proiectul referitor la înfiinţarea la Bucureşti a unui Oficiu  al Consiliului Europei de expertiză în domeniul combaterii criminalităţii informatice, recent inaugurat, şi  cel care vizează comunitatea roma, de multiplicare a proiectului „centrului de educaţie alternativă”.

Cu acest prilej, Ministerul Afacerilor Externe reafirmă angajamentul României de a-şi continua participarea activă în cadrul Consiliului Europei, în vederea întăririi respectului pentru drepturile omului, statul de drept şi democraţia pe continentul european.

Thorbjørn Jagland a fost ales, pentru prima dată, Secretar General al Consiliului Europei la 30 septembrie 2009, începându-şi mandatul la 1 octombrie 2009.

În timpul primului mandat a avut ca obiectiv reforma organizaţiei şi conturarea unei concepţii clare cu privire la potenţialul rol al Consiliului Europei în noua arhitectură europeană.

În data de 24 iunie 2014 a fost reales, conform procedurii, în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cu 156 voturi în favoare pentru al doilea mandat de 5 ani.

În perioada 2005-2009 a îndeplinit funcţia de Preşedinte al Parlamentului Norvegiei. Între 1996-1997 a fost Prim Ministru al Norvegiei. Actualmente, este Preşedintele Comitetului norvegian de decernare al Premiului Nobel pentru pace. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.