Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: CCR îi dă dreptate preşedintelui

Bucureşti: CCR îi dă dreptate preşedintelui

DISTRIBUIȚI

129712 – 09072014 –Nu a existat un conflict juridic între Guvern şi Preşedinţie referitor la reprezentarea României la Consiliul European, a decis, miercuri, Curtea Constituțională a României (CCR). Astfel, CCR a respins sesizarea formulată de premierul Victor Ponta în care solicita să fie constatată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinție, să se constate că acest conflict este generat de acţiunile concrete ale preşedintelui prin care îşi „arogă atribuţii şi competenţe” care, potrivit Constituţiei, aparţin Guvernului şi să stabilească faptul că preşedintele trebuia să-i delege prim-ministrului atribuţia de reprezentare a României la reuniunea Consiliului European din 26 iunie 2014.

Premierul Victor Ponta a fost, miercuri, la CCR pentru a-şi susţine punctul de vedere în cazul sesizării.

Ponta a declarat că a cerut CCR să stabilească, pentru viitorul preşedinte şi viitorul prim-ministru, un cadru foarte clar de acţiune privind participarea la CE, pentru evitarea altor conflicte, şi să impună respectarea unei decizii deja emise de CCR în acest sens.

Premierul a spus, la plecarea de la CCR, că există o decizie de anul trecut a Curţii Constituţionale, cu numărul 449, privind relaţia de cooperare în domeniul afacerilor europene, care stabileşte că puterea de apreciere a preşedintelui nu este una nelimitată sau arbitrară, ci că trebuie să ţină cont de anumite criterii obiective, precum autoritatea cea mai bine poziţionată în raport de subiectul abordat, iar poziţia să fie legitimată de un punct de vedere concordant cu cel al Parlamentului.

„Eu, înainte de a propune comisarul european, voi merge în Parlament. Dacă preşedintele merge şi propune la Consiliul European să luăm portofoliul X pentru Ion Ionescu, eu nu o să implementez acea decizie, că nu îmi este opozabilă. Deci, dacă eu sunt cel care trebuie să desemnez comisarul, mi se pare normal să fiu cel care participă la negocieri, că altfel negociază preşedintele ceva ce trebuie să fac eu, ceea ce sigur că nu funcţionează”, a mai spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a transmis la 24 iunie Curţii Constituţionale scrisoarea în care îl reclamă pe preşedintele Traian Băsescu pentru faptul că nu l-a lăsat să reprezinte România la reuniunea Consiliului European din iunie.

El a cerut Curţii să constate că preşedintele trebuia să delege prim-ministrului atribuţiile de reprezentare a ţării la reuniunea Consiliului European din iunie, cu argumentul că problemele de pe agendă ţineau în totalitate de atribuţiile Guvernului, şi a arătat că în Constituţie nu există prevederi care să confere „dreptul exclusiv” al preşedintelui de a reprezenta România la astfel de reuniuni. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.