Acasă Sud-Vest Dolj Bucureşti: Debite istorice pe raurile din Oltenia

Bucureşti: Debite istorice pe raurile din Oltenia

DISTRIBUIȚI

– 130244 – 30072014 – In Bazinul inferior al Oltului au fost consemnate, in ultimele 24 de ore, debite istorice cu probabilitate de revenire odata la 100, respectiv 200 de ani, iar populatia trebuie sa respecte cu strictete recomandarile autoritatilor si sa nu traverseze cursurile de apa aflate sub avertizare, se arata intr-un comunicat al Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR). Potrivit acestuia, in zona judetelor Gorj, Valcea, Arges si Teleorman au fost inregistrate precipitatii cumulate care au depasit valori de 100-180 l/mp in ultimele doua zile.

„Debitele inregistrate la statia Nistoresti, de pe raul Oltet, si statia Ramnicu-Valcea de pe raul Olanesti sunt debite care au probabilitate de revenire odata la 100-200 de ani”, precizeaza ANAR.

Marti seara la ora 19,00 erau inregistrate depasiri ale Cotelor de Pericol la noua statii hidrometrice din judetele Valcea, Gorj si Vrancea, astfel: pe raul Lotru la doua statii hidrometrice- Valea lui Stan si Malaia; pe Voinesita, la statia Pichet; pe Oltet, la doua statii Nistoresti si Otetelis; pe Latorita, la statia Gura Latoritiei; pe Olanesti, la statia Ramnicu-Valcea; pe Bistrita, la statia Babeni; pe raul Cerna, la statia hidrometrica Cerna.

„In urma precipitatiilor cumulate inregistrate in zona, s-a produs o alunecare de teren care a blocat albia raului Lotru, in aval de acumularea Bradisor, localitatea Salistea, iar echipele Apelor Romane prin Sistemul de Gospodarirea Apelor Valcea au intervenit cu o formatie de interventie si cu utilaje (un buldozer, un excavator si doua camioane) si s-a reusit asigurarea sectiunii de scurgere a apelor.

In urma precipitatiilor inregistrate in ultimele ore, alunecarea de teren s-a reactivat si albia a fost blocata din nou. In prezent, a fost inundat DN 7A in zona localitatii Salistea, pe sectorul alunecarii de teren acesta functionand ca un deversor de ape mari. La aceasta ora, se inregistreaza o usoara tendinta de scadere. In continuare, pe raza localitatilor aflate in aval de acumularea Bradisor (Salistea, Pascoaia, Valea lui Stan si Brezoi), se impune o atentie deosebita, iar populatia trebuie sa asculte cu strictete de recomandarile autoritatilor locale, precum si de dispozitiile reprezentantilor Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta”, subliniaza ANAR.

In zona Novaci pe sector aval pana la Bengesti, judetul Gorj, se inregistreaza tendinta de scadere. Lucrarile hidrotehnice de aparare de mal in zona Novaci-Pociovalistea au fost afectate, dar lucrarile principale de indiguire au rezistat. Pe acest sector, echipele Apelor Romane intervin cu formatia Novaci apartinand Sistemului de Gospodarirea Apelor Gorj- 10 persoane, cu buldoexcavator, un excavator si trei camioane care actioneaza pentru diminuarea efectelor inundatiilor, stoparea eroziunilor si mentinerea lucrarilor in stare de functionare.

„In cursul noptii de 28 iulie spre 29 iulie si in cursul zilei de azi (marti – n.r.), s-a intervenit in comunele Pielesti, Mischii, Dragotesti si Teslui, echipele de interventie ale Apelor Romane au actionat cu utilajele din dotare (1000 saci de nisip, 2 multifunctionale, 2 buldozere, 2 excavatoare si 6 basculante) si cu personal (50 muncitori). In aval de Robanesti, pe Teslui au fost inundate doar terenuri agricole, fiind evitata astfel inundarea gospodariilor”, se mai arata in comunicatul ANAR.

Pe de alta parte, specialistii avertizeaza ca, avand in vedere precipitatiile inregistrate in ultimele ore (83 l/mp in 3 ore) la statia Silistea Gumesti, pentru orele urmatoare, pe paraul Cainelui se vor inregistra nivele peste cota de inundatie, fiind posibile inundatii cu efect local in zona localitatilor Silistea Gumesti, Ciolanestii din Deal, Necsesti si Vartoapele. De asemenea, potrivit ANAR, este posibil ca lucrarile de aparare aflate in executie sa fie afectate (in zonele Baldovinesti si Vartoapele).

Totodata, a fost semnalata depasirea capacitatii proiectate a digurilor pe raul Vedita din zona localitatii Colonesti, judetul Olt, apa trecand peste ele cu o lama deversanta de cca 10 cm pe o lungime de cca 1,5 km pe ambele maluri. De asemenea, apa trece peste podul DN Pitesti Craiova. Sunt potential afectate localitatile Colonesti, Barasti si Batareni.

„Avand in vedere caracterul rapid si efectele viiturilor formate pe raurile mici, ANAR face un apel catre populatie sa nu traverseze cursurile de apa aflate sub avertizare, sa evite circulatia pe podete si punti si sa respecte intocmai indicatiile reprezentantilor Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta”, se arata in incheierea comunicatului. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.