Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Ministrul de Externe l-a primit pe noul însărcinat cu afaceri al...

Bucureşti: Ministrul de Externe l-a primit pe noul însărcinat cu afaceri al SUA în România

DISTRIBUIȚI

129694 – 08072014 –  Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, l-a primit marţi, în vizită de prezentare, pe viitorul însărcinat cu afaceri a.i. al SUA la Bucureşti, Dean Thompson. Oficialul român l-a asigurat pe diplomatul american de întreg sprijinul MAE pe durata mandatului său la conducerea Ambasadei.La întrevedere a participat şi actualul şef al Misiunii diplomatice a SUA, Duane Butcher, aflat la finalul activităţii sale în România, potrivit unui comunicat al MAE.

Agenda de discuţii s-a concentrat pe evoluţiile din cadrul Parteneriatului Strategic şi situaţia din imediata vecinătate a României şi din regiunea extinsă a Mării Negre. Schimbul de opinii a evidenţiat stadiul excelent şi privilegiat al relaţiilor bilaterale, caracterul dinamic al Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, precum şi potenţialul semnificativ de amplificare al acestuia. Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat dialogul politic bilateral substanțial şi de înalt nivel din ultima perioadă, materializat într-o serie de întrevederi şi vizite, precum cea a vicepreşedintelui SUA la Bucureşti, a secretarului apărării al SUA şi a unor importanţi membri ai Congresului SUA în România. Şeful diplomației române a apreciat măsurile în plan politico-militar şi de securitate adoptate de SUA şi NATO pentru asigurarea apărării colective şi a securităţii României, în actualul context regional.

Ministrul a trecut în revistă principalele repere ale dialogului bilateral avute în vedere pentru a doua jumătate a anului în curs. În context, a evidenţiat cea de-a treia misiune economică anuală la Bucureşti a Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO), relevantă din perspectiva amplificării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, precum şi reuniunea Task Force-ului România-SUA pentru implementarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite.

Alte subiecte importante au vizat cooperarea politico-militară, care reprezintă dimensiunea de referinţă a Parteneriatului Strategic, şi aprofundarea colaborării bilaterale în domenii precum cel economic, energetic şi al schimburilor inter-umane. În ceea ce priveşte stadiul proiectelor strategice comune, a fost apreciată cooperarea foarte bună de la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, cu rol important în derularea tranzitului forţelor şi mijloacelor SUA şi Aliate înspre şi dinspre Afganistan. A fost salutată implementarea, în conformitate cu calendarul agreat, a sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu, a cărui operaţionalizare este prevăzută în 2015. În cadrul discuţiilor au fost abordate şi aspecte privind obiectivul includerii, în cel mai scurt timp cu putinţă, a României în Programul Visa Waiver, precum şi necesitatea desemnării, cât mai curând posibil, a unui nou ambasador al SUA la Bucureşti.

O atenţie deosebită a fost acordată evoluţiilor din Balcanii de Vest şi din regiunea extinsă a Mării Negre, în noul climat de securitate, în perspectiva Summit-ului NATO din Marea Britanie şi pe fondul evoluţiilor recente notabile înregistrate în dialogul statelor partenere din regiune cu Uniunea Europeană. În acest context, a fost salutată semnarea de către Republica Moldova, Ucraina şi Georgia a Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană, moment important în procesul de materializare a aspiraţiilor europene ale acestor state. Ministrul Titus Corlăţean a exprimat satisfacţia pentru atenţia sporită de care se bucură Republica Moldova din partea SUA şi a evidenţiat importanţa promovării unor proiecte bilaterale comune în sprijinul parcursului european al acestui partener apropiat, obiectiv puternic susținut de către autoritățile române, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.