Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Minority Safe Pack, un pretext

Bucureşti: Minority Safe Pack, un pretext

DISTRIBUIȚI

129634 – 07072014 – Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a reluat duminică declarațiile referitoare la poziția statului român privind inițiativa cetățenească a minorităților (cunoscută sub denumirea de Minority Safe Pack) și a subliniat din nou că nu consideră corect ca UDMR să ceară MAE o derogare de la poziţia constantă a statului român în această problemă.

La sfârșitul săptămânii trecute, liderii UDMR au amenințat cu ieșirea Uniunii de la guvernare dacă MAE nu retrage intervenția, de partea Comisiei Europene, în procesul de la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg în cazul Minority Safe Pack.

Poziția statului român și intervenția MAE în procesul de la Curtea Europeană de Justiție erau cunoscute UDMR încă înainte de intrarea la guvernare, după cum arată cronologia evenimentelor.

Amenințările UDMR cu ieșirea de la guvernare vin pe fondul recentei semnări a protocolului între PSD (principala formațiune de guvernare) și PP-DD cu scopul consolidării voturilor în Parlament, dar și a unor solicitări (mai directe sau mai voalate) din partea celorlalți parteneri de guvernare pe care se bazează în acest moment socialiștii.

Președintele Kelemen Hunor, unul dintre liderii UDMR care s-au exprimat cel mai mult pe această temă, chiar din mai 2013, în momentul în care s-a anunțat începerea demersurilor pentru înregistrarea inițiativei cetățenești, este și unul dintre destinatarii corespondenței CE privind respingerea demersului.

Membrii Comitetului de Iniţiativă, al cărui vicepreședinte este Kelemen Hunor, au înregistrat la data de 15 iulie 2013 pe platforma online a Comisiei Europene, Iniţiativa Civică Europeană  Minority SafePack. Decizia de respingere a intervenit în data de 13 septembrie anul trecut (în termen de două luni, conform procedurilor),  fiind anunțată printr-o scrisoare semnată de secretarul general al Comisiei, Catherine Day. În motivarea respingerii se precizează că ”în mod evident, este în afara limitelor prerogativelor UE să prezinte o propunere urmărind implementarea Tratatelor printr-un act juridic al Uniunii”.

Presiunea pe care UDMR încearcă, prin poziția liderilor în problema Minority Safe Pack, să o pună pe PSD este fie un pretext pentru a părăsi guvernarea, fie o pârghie de negociere pentru noi poziții în Executiv.

De altfel, potrivit unor surse parlamentare, chiar în interiorul UDMR părerile sunt împărțite, nu toți liderii Uniunii susținând ideea părăsirii guvernării, preferând varianta negocierilor la sânge a unor noi poziții administrative. – PROMPT MEDIA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.