Acasă Social București: Nicio promisiune de la Avocatul Poporului

București: Nicio promisiune de la Avocatul Poporului

DISTRIBUIȚI

OLYMPUS DIGITAL CAMERAStudenţii vor să iasă în stradă! – 130137 – 24072014 – Nu am obţinut nicio promisiune fermă că Avocatul Poporului va sesiza Curtea Constituţională”, a anunţat președintele Alianței pentru o Românie Curată (ARC), Alina Mungiu-Pippidi, în urma întâlnirii cu Victor Ciorbea , Avocatul Poporului.

 Reprezentantul ARC a trimis o scrisoare deschisă semnată de peste 600 de persoane – cadre universitare, profesori din pre-universitar, cercetători, studenți, părinți, organizații din domeniul educației, sindicate și diverși alți membri ai societății civile – prin care a cerut Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale în legătură cu modificările operate de Guvern în Legea Educației (OUG nr.49/2014).

În această întâlnire am confirmat punctul de vedere, am arătat câte argumente am strâns în acest moment. În primul rând, Ordonanţa de Urgenţă nu a fost dezbătută cum se cuvine cu diverse părţi interesate. De fapt, procesele de consultare sunt goale de conţinut şi au fost nişte discuţii informale şi netransparente. În acest moment am depus la Avocatul Poporului patru puncte de vedere de la Universitatea din Bucureşti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea Babes Bolyai din Cluj şi de la Universitatea de Vest din Timişoara care se delimitează clar de comunicatul Consiliului Naţional al Rectorilor, unde se pare că nu a avut loc nicio consultare internă”, a mai adăugat Alina Mungiu-Pippidi.

Nici organizaţiile studenţeşti nu au fost consultate, dar şi multe alte organizaţii aflate pe lista de semnatari ai scrisorii pe care am adresat-o Avocatului Poporului, reliefează preşedintele ARC: “Principala obiecţie este că a fost scurt-circuitat procesul normal de consultare într-un proiect care priveşte atât de multă lume”.

O altă obiecţie ARC este legată de justificarea caracterului de urgenţă al ordonanţei: ”Nu există niciun fel de argument care să justifice urgenţa, iar noi am pledat că avem un precedent, o ordonanţă de urgenţă trecută de precedentul ministru, Daniel Funeriu, prin care a fost creat UEFISCDI. A fost o ordonanţă de urgenţă trecută acum 5 ani, venită abia anul acesta la aprobare, iar majoritatea aflată la guvernare a respins-o, creând probleme. Lucrurile au rămas în aer, iar noi nu vrem să se întâmple acest lucru şi cu această ordonanţă de urgenţă”.

În ceea ce priveşte conţinutul legii, reprezentanţii studenţilor au subliniat că: Universităţile s-ar putea să nu mai fie văzute ca inistituţii publice, ceea ce poate să creeze probleme în respectarea anumitor prevederi legislative. Există o altă componentă care spune că funcţiile de conducere din Universitate nu sunt funcţii de autoritate publică, iar din punctul nostru de vedere este o depăşire a atribuţiilor Guvernului şi chiar şi a Parlamentului să spună că într-o instituţie publică nu se exercită o funcţie de autoritate publică. Ne jucăm cu definiţiile şi modificăm intenţia Constituţiei prin articolele de lege, consideră Mihai Dragoş, președintele Alianţei Naţionale a Organizatiilor Studențești din România.

Acesta a mai adăugat că „există şi o decizie a Curţii Constituţionale, Decizia 1569/06.09.2011 – care a spus că patrimoniul universităţilor nu poate să revină la fondatori, lucru care a fost prevăzut acum prin ordonanţa de urgenţă. Aceasta nu poate fi atacată decât de avocatul poporului în acest moment. Aceste ordonanţe devin lege, produc efecte, dar ele nu trec niciodată prin controlul parlamentar. Se schimbă modalitatea de legiferare dinspre Parlament către Guvern şi acest lucru se perpetuează.

În dicuţiile cu Avocatul Poporului a mai fost subliniată ideea că studenţii reprezintă cea mai importantă componentă din mediile academice, fiind foarte grav faptul că ei nu au fost consultaţi pentru modificările aduse, cum ar fi doctoratul la fără frecvenţă sau situaţia suplimentării locurilor la universităţi prin decizie de ministrui: “Acest lucru poate să permită ministrului în funcţie să dea locuri din pix, locuri în plus la programele de studiu“, consideră Cristian Popescu.

            “Urmează să ne întâlnim cu liderii studenţilor din România la sfărşitul săptămânii viitoare și  vom dezbate acest subiect, iar dacă nu vom avea o reacţie normală din partea Avocatului Poporului, vom transmite poziţia noastră instituţiilor europene şi luăm în calcul organizarea unor acţiuni în stradă pentru a ne exprima nemulţumirea“, a conchis Cristian Popescu, vicepreşedintele Alianţei Naţionale a Organizatiilor Studentesti din România. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.