Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Privilegii pe şest pentru Avocatul Poporului

Bucureşti: Privilegii pe şest pentru Avocatul Poporului

DISTRIBUIȚI

129575 – 03072014 – Printr-o ordonanţă de urgenţă dosită în mapa „suplimentară” şi neanunţată public nici după adoptare, Guvernul a acordat câteva noi privilegii Avocatului Poporului, potrivit Gandul.info. Între acestea se numără decontarea cazării în Bucureşti pentru ocupantul funcţiei şi cei patru adjuncţi ai săi, ca şi a transportului din localitatea de domiciliu până în Capitală, fără a se preciza nicio limită maximă în acest sens. Instituţia a fost inclusă totodată, alături de Guvern, Parlament, Preşedinţie şi CCR, pe lista scurtă a excepţiilor de la interdicţia impusă în 2012 pentru achiziţii de protocol, „inclusiv zile aniversare” din raţiuni de economie la buget.

În plus, pentru persoana care ocupă funcţia de Avocat al Poporului, în prezent deţinută de Victor Ciorbea, cei 5 ani de mandat vor fi asimilaţi de acum înainte vechimii în magistratură. Actul normativ apărut luni direct în Monitorul Oficial intră în vigoare în trei zile de la publicare. Potrivit Constituţiei, Avocatul Poporului este singura instituţie care poate bloca la Curtea Constituţională o ordonanţă de urgenţă a Guvernului. Spre deosebire de guvernele anterioare, Cabinetele Ponta nu au simţit în cei doi ani de mandat această sabie deasupra capului.

Bani de cazare în Bucureşti fără limite impuse, decontarea deplasării din localitatea de domiciliu în Capitală fără restricţii impuse de mijloace de transport sau de costuri,  intrarea pe lista scurtă a excepţiilor de la interdicţia impusă în 2012 pentru achiziţii de protocol, „inclusiv zile aniversare”, sunt câteva dintre beneficiile acordate de Guvern instituţiei Avocatului Poporului la conducerea căreia a fost instalat în aprilie, cu sprijinul PSD, fostul senator USL Victor Ciorbea.

Totodată, numărul adjuncţilor Avocatului Poporului creşte, de la 1 ianuarie, de la patru la cinci, iar bugetul instituţiei se suplimentează.

Modificarea Legii Avocatului Poporului a fost făcută prin ordonanţă de urgenţă, în şedinţa de săptămâna trecută a Guvernului, fără ca proiectul de act normativ să fi fost pus, în această formă în dezbatere publică sau fără să fi fost anunţat la intrarea sau la ieşirea din Guvern. OUG

48/2014 a apărut luni, direct în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare la trei zile de la publicare.

Pentru a fi de acord cu modificarea, UDMR a cerut şi a obţinut câteva locuri de muncă la Avocatul Poporului pentru minoritatea maghiară. Astfel, cetăţenii care aparţin minorităţilor naţionale cu domiciliul sau reşedinţa într-o localitate în care ponderea minorităţii depăşeşte 20% îşi vor trimite de acum petiţiile în limba maternă, Avocatul Poporului având obligaţia să îi răspundă şi în română şi în limba în care a fost sesizată instituţia. Totodată, birourile teritoriale ale Avocatului Poporului în zonele în care minorităţile au o pondere mai mare de 20% vor avea angajaţi vorbitori ale limbilor materne ale acestora. Ideea a fost preluată integral dintr-un proiect de lege al parlamentarilor UDMR Marton Arpad şi Marko Attila Gabor, trecut prin adoptare tacită în februarie de Camera Deputaţilor şi rămas în aşteptare la Senat pentru sesiunea următoare. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.