Acasă Politic Bucureşti: Şeful SRI: “Atitudinea expansionistă a Rusiei trebuie să ne îngrijoreze”

Bucureşti: Şeful SRI: “Atitudinea expansionistă a Rusiei trebuie să ne îngrijoreze”

DISTRIBUIȚI

securitatea cibernetică  – 130191 – 28072014 – Directorul SRI, Gerorge Maior a declarat, luni la Adevarul Live, că  atitudinea expansionistă a Rusiei trebuie să constituie un motiv de îngrijorarea, din cauza posibilității prăpagării  unor fenomene negative pe teritoriul României. Maior este de părere că tensiunile internaționale nu se încadrează în limitele războiului clasic, fiind vorba mai degrabă despre un nou tip de război cu acțiuni asimetrice de tipul atacurilor cibernetice. ”Am fost printre primii care au avertizat asupra pericolului cibernetic în ce privește infrastructuri critice va fi relevant în contextul regional. Nu cred că vom avea de-a aface cu războaie de tip clasic, ci cu acțiuni asimetrice, de tipul atacuri cibernetice, acțiuni informative puternice în teritoriul NATO/UE, acțiuni economice. Acest tip nou de război e mult mai complicat și mai complex decît cel clasic, va afecta pentru mult timp regiunea și trebuie să fim pregătiți.   Atitudinea expansionistă a Rusiei trebuie să ne îngrijoreze din perspectiva posibilității de propagare a unor fenomene negative pe teritoriul României. Privim cu mai mult calm decât s-ar părea la prima vedere contracarea acestor incidente negative. Statul este, pot spune fără rezerve, pregătit să răspundă acestor provocări”, a declarat George Maior, la Adevarul Live.

Șeful SRI a mai spus că România a fost primul stat din NATO care a ridicat foarte serios problemă securității energetice, anumiți aliați proveau cu destulă condescendență această problemă.

”Au existat timpi istorici irosiți datorită conflictelor din Afganistan, dar iată că ne apropiem de granițele Alianței și trebuie regindite anumite concepte. Aici mă refer la o altă redistribuție a structurilor de forță NATO cu centru de gravitație spre zonă estică și sudică a NATO, a regîndire a apărării NATO. E bine că în sfîrșit și viitorul summit NATO va avea în vedere aceste chestiuni pe care noi înșine le-am promovat”, a mai spus Maior.

Șeful SRI a adăugat că fortificarea instituțiilor importante ale statului, domeniul informațiilor și justiției, creează o infrastructura critică instituțională strategică care se poate apăra în față unor intenții de a reveni la timpuri desuete, pe de altă parte de a atrage atenția liderilor că vor avea de pierdut politic, dpdv al capacității de negociere externă dacă vor încerca întoarceri în timp. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.