Acasă Nord-Vest Cluj Cluj: Declarația FIJR privind limitarea dreptului la liberă exprimare în Rep. Moldova

Cluj: Declarația FIJR privind limitarea dreptului la liberă exprimare în Rep. Moldova

DISTRIBUIȚI

129948 – 16072014 Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români a luat act cu îngrijorare de iniţiativa Parlamentului de la Chişinău privind aprobarea unui proiect de lege (nr. 281/09.07.2014), prin care se modifică legislația cu privire la extremism.

FIJR consideră necesar un astfel de proiect de lege, dar consideră că nu trebuie restrâns dreptul jurnaliştilor la liberă exprimare şi libertatea de utilizare a Internetului.

Potrivit Art.8, al. 3 din respectivul act normativ, orice sistem informațional (pagină web, portal, forum, rețea de socializare, blog etc.) poate fi blocat, prin ordinul SIS, dacă se consideră că în conținutul său este plasat un material ce denotă caracter extremist.

”Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români consideră Internetul un spaţiu trans-naţional care nu poate fi reglementat decât de un act internaţional precis.

Interacţionarea unor persoane care provin din jurisdicţii diferite provoacă, în cazul unei probleme juridice, un conflict de legi aplicabile din punct de vedere al teritorialităţii. De exemplu, o parte a site-urilor româneşti sunt găzduite în SUA, dar în momentul în care sunt accesate nimeni nu cunoaşte locaţia fizică a acestora.

Mai mult decît atât, în cazul extremismului legislaţiile diferă mult şi în ceea ce priveşte naţiunile cu cel mai mare acces la Internet. Ceea ce ar putea fi considerat o declaraţie xenofobă în Germania, va putea fi considerat în limitele libertăţii de exprimare în SUA.

Din cele argumentate în cadrul acestei scurte declaraţii este clar că o soluţie singulară pentru problema extremismului pe Internet nu este posibilă.

Reglemenatarea naţională şi internaţională, auto-reglementarea, dar mai ales educaţia utilizatorilor şi în special a tinerilor sunt posibile soluţii care trebuie luate în considerare în funcţie de cazul specific avut în vedere”, se arată în comunicatul FIJR, semnat de președintele Romeo Couți.

Ca atare, FIJR solicită eliminarea articolului în cauză şi propune adoptarea unor reglementări conforme cu normele europene în domeniu.

În acest sens, Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români încurajează autorităţile de la Chişinău să-şi intensifice participarea în grupurile internaţionale de lucru pe această tematică şi să sprijine constituirea unui grup de experţi la care să poată apela pentru lămurirea aspectelor controversate.

Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români este o organizaţie care apără şi promovează drepturile şi interesele jurnaliştilor de limba română din întreaga lume.

PROMPT MEDIA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.