Acasă Anchete Maramureș: ANCHETE / Reţeta succesului: soţul cu funcţie înaltă în aparatul fiscal

Maramureș: ANCHETE / Reţeta succesului: soţul cu funcţie înaltă în aparatul fiscal

DISTRIBUIȚI

 strangere_de_mana130107 – 23072014 – Situat la graniţa de nord a României şi într-o semi-izolare pusă de multe ori pe seama poziţiei geografice, Maramureșul nu se poate lăuda cu o economie solidă sau cu oameni de afaceri de succes şi cu notorietate. Cu femei de afaceri de succes, cu atât mai puțin.

În peisajul mediului de afaceri local, în ultima vreme două nume apar tot mai des în topul celor mai bune societăţi de consultanţă financiar-contabilă: Micral Expert şi OT Contab din Baia Mare. Ambele aparținând și fiind conduse de femei – Crina-Fiorela Chilat, respectiv Anita-Daniela Ghiras. Coincidență sau nu, ambele doamne au soți – Cezar-Călin Chilat și Grigore Ghiras –  care se ocupă cam cu același lucru – lucrează în domeniul fiscal,nu în zona privată, ci în administrația publică.

Cezar-Călin Chilat, respectiv Grigore Ghiras, care au deţinut două funcţii foarte importante la nivelul Gărzii Financiare Maramureş, principala instituţie de control fiscal până în anul 2013: fost şef, respectiv comisar şef divizie în cadrul Secţiei Maramureş a instituţiei. Şi încă deţin sau vor deţine funcţii importante: Cezar-Călin Chilat este inspector în cadrul compartimentului de inspecţie fiscală din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Maramureş şi, de la începutul acestei luni, împuternicit şef al instituţiei, iar Grigore Ghiras este inspector superior în Direcţia de Combatere a Fraudelor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş.

Dincolo de coincidența de până acum, în activitatea celor două firme mai sare în ochi performanțele manageriale ale celor două doamne, care par să fi luatr amploare o dată cu ascensiunea profesională a soților. Odată cu promivarea lui Grigore Ghiras a crescut şi portofoliul de clienţi al firmei administrată de soţia sa: de la cca 30 în semestrul II 2011, la peste 60, la sfârşitul anului 2013. Iar cifra de afaceri a societăţii a crescut proporțional: de la cca 135.000 lei în 2010, la cca 275.000 lei, în 2012. Coincidenţă? Cârcotașii ar spune că instrumentele de control aflate în mâna soţilor şi posibilitatea de a muşamaliza neregulile constatate în diferite controale au „îndrumat” firmele maramureșene către cei mai performanți consultanți fiscali, adică spre firmele celor două doamne. Și nu este exclus ca așa să stea lucrurile, pentru că portofoliul de clienți al firmei OT Contab, spre exemplu, include mai multe firme datoare la bugetul statului ori suspectate de activităţi ilicite. Printre beneficiarii de consultanță fiscală ar fi de amintit Rinela SRL din Baia Mare (patronată de naşul Sorin Dumitru Borca, societate implicată, în perioada 2008-2009,  într-un circuit de evaziune fiscală prin înregistrarea de facturi de achiziţie fictivă de la Tehno Grup International SRL din Strehaia), Actual Inter Fructa SRL din Baia Mare (patronată de Vasile Hoban, cunoscut ca unul dintre cei mai importanţi evazionişti din oraș), Seregi Alexandru Întreprindere Individuală, tot din Baia Mare (patronată de Alexandru Seregi, fost administrator al Auto Jerry, pe care însă a plasat-o, cu datorii la stat cu tot unei persoane fizice fără posibilităţi financiare), Build 4 All Construct SRL din Borşa.

La începutul anului 2014, aceste societăţi aveau în total peste 1,5 milioane de lei de plătit către bugetul de stat

Păi şi atunci, în calitate de specialist în combaterea fraudelor, să tolerezi o astfel de situaţie? Şi ce te faci, în această calitate, dacă eşti consultat de procurori în cazul unor societăţi cercetate în cadrul unor dosare penale şi a căror contabilitate o gestionează soţia ta? Să fie oare conflict de interese?

Mai mult, doamna Anita-Daniela Ghiras (care, potrivit declaraţiei de avere a soţului, în anul 2013, a încasat venituri de 30.666 lei ca expert contabil autorizat, plus venituri din salarii la unele din firmele protejate), a devenit contabil după ce a constatat că activitatea la catedră (profesor de chimie) nu acoperă activităţile prestate suplimentar, la limita legalităţii, de soţul ei. Întrucât abilităţile de contabil ale doamnei lasă, în continuare, de dorit, „bietul” soţ este nevoit să se implice serios în activitatea contabilă a firmei şi, astfel, nu este străin de ingineriile financiare puse la cale de administratorii respectivelor societăţi. Şi cu toate acestea, chiar dacă ar avea el personal mai mult de muncă, Grigore Ghiras intenţionează să o ajute pe soţia sa să intre în corpul contabililor agreaţi să întocmească expertize contabile în cadrul dosarelor penale aflate pe rolul Tribunalului Maramureş.

Şi OT Contab mai gestionează contabilitatea şi la Pop France SRL din Seini, (aparținând unuia dintre cei mai potenți oameni de afaceri din zonă, Vasile Pop, despre care se spune că l-a sprinijin pe Ghiras să ajungă în funcție, apelând la relațiile în care se află cu secretarul de stat de la Transporturi Dragoş Titea, şi la Gabriel Zetea, vicepreşedintele CJ Maramureş şi preşedintele filialei judeţene a principalului partid aflat la guvernare). Iar cei doi oameni politici nu ar fi străini nici de presiunile realizate la Bucureşti pentru numirea lui Chilat (naşul lui Dragoş Titea) la conducerea AJFP Maramureş, deşi s-ar afla o listă neagră a ANAF-ului.

Și Micral Expert este în plină expansiune. Recent a cumpărat teren pe str. A.P. Cehov din Baia Mare, unde își va construi un nou sediu, (cu trei etaje, dacă ne luăm după certificatul de urbanism nr. 387/24.04.2014). Și aceastră firmă are în portofoliul de clienți peste 150 de societăţi, Printre care  Wekotatech SRL, Bijuteria Camelia SRL, T.A.C.P.-VALI SRL, Ferm Com SRL, Big. Beng SRL (toate din Baia Mare), Aries Wood Ind SRL Baia Sprie şi Silva Nobilis SRL Baia Mare, (unele controlate direct sau prin interpuşi de  Dinu Călin Man şi Nelu Coman, apropiaţi ai lui Cezar Călin Chilat).

S-ar putea spune că onorariile pentru serviciile prestate de Micral Expert reprezintă, în realitate, o „taxă de protecţie”?

Dar cele două femei de afaceri de succes, Crina-Fiorela Chilat (care, potrivit declaraţiei de avere a soţului, în anul 2013, a încasat venituri de 100.800 lei ca dividende de la Micral Expert Srl) şi Anita-Daniela Ghiras, nu s-au oprit doar la afaceri în domeniul contabilităţii. Au profitat de contextul economic „favorabil” şi, alături de alți prieteni ai soţilor lor, au deschis noi afaceri. Îmoreună cu fostul viceprimat de Baia Mare, Călin-Ioan Bota, Crina Fiorela Chilat a mai deschis o firmă de contabilitate, audit financiar şi consultanţa în domeniul fiscal – Smart Financial CB&CC SRL, iar prin Infodate Expert SRL Baia Mare are activităţi de prelucrare de date, administrarea de pagini web şi activităţi conexe. Prin intermediul Micral Agro Forest Srl Baia Mare, fosta Micral Forest Srl) doamna Chilat se ocupă de comerțul cu produse din carne în zona Târgu Lăpuş, iar prin Cezardin Industries Srl Baia Mare (înfiinţată în decembrie 2013,împreună cu Loredana, soţia lui Man) – are afaceri în domeniul comerţului cu material lemnos şi materiale de construcţii.

Iar Daniela Ghiras este implicată direct în F.G.D. Ferma Piscicola Srl Mireşu Mare (care desfăşoară activităţi comerciale în domeniul acvaculturii în ape dulci), alături de Florin-Sandu Bozîntan (soţul fostei colege a soţului ei, Alida-Vali Bozântan) şi Daniel-Gheorghe Paşca (vecinul şi prietenul familiei Ghiras, patronul restaurantului „Europa” şi în cadrul Hobby Product Srl Baia Mare).

Dar nu numai doamna Ghiras s-a lansat în afaceri, ci şi alţi membri ai familiei – Vasile Ghiras (fratele lui Grigore) este asociat în cadrul Camp Prod Srl Mireşu Mare (comerţ cu cherestea, una din afacerile preferate de Ghiras Grigore), cumnata Paula Dragoş (are un magazin de legume-fructe, Dragoş Lavinia-Paula Întreprindere Individuală).

Oare ascuţitul spirit antreprenorial al celor două femei de afaceri de succes, Crina-Fiorela Chilat şi Anita-Daniela Ghiras, să aibă vreo legătură cu concluziile „la cald” ale unui control desfăşurat, în 2012, de Comisariatul General al GF, potrivit cărora Cezar-Călin Chilat şi Grigore Ghiras erau „apreciaţi” pentru apetitul de care dau dovadă în afaceri şi erau „rugaţi” să se implice mai mult în coordonarea activităţii de control specifică GF?

Dra nu doar cele două doamne sunt talentate în administrarea afacerilor de consultanță fiscală. În zonă mai este o doamnă, tot soție de fiscalist, care dă clasă în afaceri, deși n-ai bănui atâta talent la un cadru didactic. Sava Bota, director adjunct al Liceului din Borşa, este unic asociat şi administrator al Botisav SrRL Borşa, firmă care se ocupă de activităţi de management (gestiune şi exploatare) a mijloacelor de calcul. Doamna în cauză este soţia lui Găvrilă Bota, împuternicit ca şef administraţie adjunct pe inspecţie fiscală în cadrul AJFP Maramureş, și el fost comisar de Gardă Financiară, dar și apropiat al lui Cezar-Călin Chilat. Societatea menţionată nu are activitate declarată, deşi a realizat câteva achiziţii şi livrări semnificative valoric. Păi dacă firmele membrilor de familie ai inspectorilor fiscali nu-şi depun declaraţiile fiscale, alte societăţi de ce ar face-o? Ce exemplu este acesta? Iar Sava Bota, potrivit declaraţiei de avere a soţului, a încasat, în 2013, venituri de 40.300 lei din cadrul respectivei societăţi comerciale.

Să ne amintim că prin 2009, Găvrilă Bota (inspector la Trezoreria Borşa) a fost implicat, alături de Claudia Florica Dinu-Roman, în scandalul privind returnările ilegale de TVA din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Maramureş.

În concluzie, cam asta pare a fi în Maramureș rețeta femeii de afaceri de succes: nevastă de fiscalist cu funcţie înaltă în aparatul de stat. Cu siguranţă modelul nu unicat. Şi cu siguranţă este cunoscut prin multe instituții ale statului. E greu de înțeles de ce, având în vedere succesul financiar al doamnelor, soţii sunt „obligaţi” să se chinuie prin instituțiile statului, dar, mai ales, în funcţii de decizie în domeniul fiscal? PROMPT MEDIA

4 COMENTARII

  1. Interesant este din 29 iulie 2014 Calin Cezar chilat este urmarit penal de Parchetul de pe linga Judecatoria Baia Mare pentru savirsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor , inducerea in eroare a instantelor de judecata si asocierea in vederea comiterii de infractiuni . Si mai interesant este ca pe NIMENI din presa “independenta” din Maramures nu intereseaza acest aspect .

  2. Am mai auzit de calin chilat ca promite la doamne care vin la el cu diverse probleme ca le rezolva problemele in schimbul unor servici sexuale

  3. ei domnule jurnalist cam putin fata de realitate , ai cam uitat de Vasile Muresan ,, servicii ,, care tine spatele , si ai omis un lucru cine nu plateste contribuitia ceruta sub forma de imprumut la cumnatul lui din Tg Lapus , ajunge sa fie controlat si plangeri penale , chiar daca micral tine contabilitatea , ai uitat de relatia Hotea Vasile – Chilat Calin , dar sper ca Dumnezeu sa imi asculte rugaciuniile la cat rau mi-a Facut mie Calin ,nu am avut de unde sa ii dau nu ca nu am vrut , sa nu il ierte Ulici DNA , a uitat Calin cand avea dosar la Rosca Eugen pentru luare de mita , si cum a procedat sa se spele ,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.