Acasă Economie Miliardarul Mihail Hodorkovski are de primit zeci de miliarde de dolari de...

Miliardarul Mihail Hodorkovski are de primit zeci de miliarde de dolari de la statul rus

DISTRIBUIȚI

yukos – 130194 – 28072014 – Curtea de arbitraj de la Haga a decis, luni, ca Rusia să achite daune în valoare de 50 de miliarde de dolari defunctului gigant petrolier Yukos, o lovitură puternică primită de economia unei țări aflate în plină recesiune, scrie Reuters.Avocații defunctului gigant petrolier, reprezentat de compania GML, cu sediul în Gibraltar, ceruseră inițial despăgubiri de 114 miliarde de dolari. Curtea de la Haga a decis însă să emită o hotărâre prin care foștilor acționari să li se plătească mai puțin de jumătate din sumă.

Compania Yukos a fost controlată de către miliardarul Mihail Hodorkovski, dar a fost distrusă de statul rus după ce, inițial, Hodorkovski fusese condamnat la 8 ani, iar apoi 14 ani de închisoare de instanțele de la Moscova, fiind acuza de corupție.

Atunci, compania estimată la o valoare de aproximativ 40 de miliarde de dolari, a fost naționalizată și transformată în Rosneft, condusă în prezent de Igor Secin, un apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin.

Hodorkovski a fost grațiat în decembrie 2013 în urma unor presiuni din partea comunității internaționale. În prezent se află în Elveția, iar compania GML, cea care urmează să încaseze cele 50 de miliarde de dolari, este deținută de apropiații săi.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a reacționat în urma deciziei arbitrajului de la Haga, declarând că „Rusia se va folosi de toate căile posibile pentru a-și apăra pozițiile”.Un avocat al grupului de acționari a precizat că Rusia va avea 180 de zile, până pe 15 ianuarie 2015, să înceapă plata celor 50 de miliarde de dolari acordate în urma decizie instanței. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.