Acasă Cultura/Media Ucraina: Cine uită nu merită!”, o acţiune lansată de senatorul Badea, sprijinită...

Ucraina: Cine uită nu merită!”, o acţiune lansată de senatorul Badea, sprijinită de Consulatul General al României la Cernăuți

DISTRIBUIȚI

130083 – 22072014 –  Senatorul Viorel Badea, vicepreședintele Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României, a efectuat, în perioada 17 – 19 iulie 2014, o vizită la Cernăuți, unde a lansat campania “Cine uită nu merită!”, o acţiune sprijinită de Consulatul General al României la Cernăuți, menită să contribuie la conștientizarea importanței cinstirii memoriei înaintașilor care au contribuit de-a lungul timpului la istoria și cultura poporului român.

Intrevedere cu dl. Oleksiy Kaspruk_primar CernautiÎn cadrul vizitei la Cernăuți, senatorul Viorel Badea, însoțit de consulul general al României, Eleonora Moldovan, s-a întâlnit cu primarul orașului, Oleksiy Kaspruk, cu care a discutat despre relațiile de colaborare dintre instituțiile românești și ucrainene, derularea unor proiecte transfrontaliere și sprijinirea comunității românești din regiune.

În timpul discuțiilor, parlamentarul român a reiterat sprijinul României pentru Ucraina în aceste momente dificile și a subliniat importanța consolidării relațiilor româno-ucrainene. De asemenea, Viorel Badea i-a oferit primarului Oleksi Kaspruk o plachetă aniversară dedicată împlinirii a 150 de ani de la constituirea Senatului României, edilul de Cernăuți fiind astfel primul primar din jurul granițelor statului român distins cu o astfel de decorație. Totodată, senatorul Viorel Badea i-a lansat primarului de Cernăuți invitația de a efectua o vizită oficială la București.

La rândul său, primarul Cernăuțiului și-a exprimat sprijinul pentru campania “Cine uită nu merită!”, menționând importanța valorificării patrimoniului cultural comun și a mulțumit statului roman pentru poziția adoptată în legătură cu situația din Ucraina.

IMAG1148În cadrul campaniei, la casa lui Aron Pumnul din Cernăuți, unde a locuit o perioadă și poetul Mihai Eminescu, voluntarii, zeci de români din regiunea Cernăuți, au făcut curățenie generală și au pregătit imobilul pentru începerea unui eventual program de restaurare. La Cimitirul Central din Cernăuți, de asemenea, s-au desfășurat activități de îngrijire a criptelor românești, în special a celor care au o importanță deosebită pentru cultura poporului român, precum Aron Pumnul sau familiile de academicieni Sbiera și Onciul. La această acțiune au participat români din Cernăuți și raioanele din regiune, precum și un grup de tineri și profesori din Apșa de Mijloc, regiunea Transcarpatia.

Sâmbătă, 19 iulie a.c., senatorul Badea a participat, la Horecea, la Slujba de sfințire a Crucii ridicată în memoria martirilor deportărilor din Nordul Bucovinei. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Înaltpreasfinţia Sa, Mitropolitul Meletie, şi Arhimandritul Veniamin.

Cu acest prilej, senatorul român şi-a exprimat bucuria de a fi prezent la acest eveniment de mare încărcătură spirituală, în cadrul unei Biserici pe care a sprijinit-o în timpul mandatului de secretar de stat la Departamentul românilor de pretutindeni. ”Am fi fost noi ceva astăzi, dacă nu ar fi fost ei ieri ? Am fi reuşit să ne păstrăm identitatea, credinţa, pe care Bunul Dumnezeu ne-a transmis-o prin ei până astăzi? Ar fi copiii noştri astăzi îmbrăcaţi în costume naţionale, ca să înalţe imnuri pentru mântuirea neamului românesc şi amintirea jertfelor? E important să mărturisim jertfa lor, pentru că astfel ne construim viitorul”, a menționat Badea.

Campania “Cine uită nu merită!” va continua la alte monumente, case memoriale și cimitire românești din jurul granițelor țării. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.