Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: A murit criticul de artă Dan Hăulică

Bucureşti: A murit criticul de artă Dan Hăulică

DISTRIBUIȚI

130617 – 18082014 – Criticul de artă Dan Hăulică a murit duminică, la vârsta de 82 de ani. El se internase în urmă cu câteva zile la Spitalul Elias din Capitală având probleme cardiace.

Dan Hăulică a murit duminică dimineaţa, la Spitalul Elias din Bucureşti, după o lungă suferinţă. Criticul de artă se internase în urmă cu câteva zile din cauza unor probleme cardiace. „Din păcate starea sa era atât de gravă încât nu s-a mai putut face nimic”, au declarat surse medicale, citate de Gandul.info.

Dan Hăulică a fost unul dintre cei mai importanţi critici de artă români, fiind preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de artă şi membru corespondent al Academiei.

Dan Hăulică a fost cunoscut şi pentru activitatea sa de disidenţă, în aprilie 1989 semnând alături de alte personalităţi o scrisoare de protest faţă de măsurile luate împotriva lui Mircea Dinescu, care fusese exclus din redacţia „României Literare”.

În 1990, a fost numit ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.

Eseistul şi criticul de artă Dan Hăulică, personalitate de elită a culturii româneşti, a încetat din viaţă, la vârsta de 82 de ani, după o grea suferinţă.

Dan Hăulică a fost, timp de mai mulţi ani, redactor şef al revistei literare „Secolul XX”, iar în 1990 a fost numit ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.

În 1993 a devenit membru corespondent al Academiei Române.

Una din cele mai cunoscute cărţi ale sale este „Geografii spirituale”, apărută în 1970 şi care a reprezentat în epocă o deschidere în lumea creaţiei, după o lungă perioadă de obscuritate.

În 1989, alături de oameni de cultură precum Octavian Paler, Mihai Şora sau Geo Bogza, a semnat protestul în apărarea lui Mircea Dinescu, cunoscut sub numele de „Lista celor şase”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.