Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Oprescu se răzgândit: Căldura se va scumpi

Bucureşti: Oprescu se răzgândit: Căldura se va scumpi

DISTRIBUIȚI

130903 – 29082014 – Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu s-a razgandit in ceea ce priveste pretul caldurii, precizand, vineri, ca tariful ar putea fi majorat la iarna, dupa ce, cu trei zile in urma, a anuntat ca va renunta la acesta initiativa.

Edilul a repus proiectul de marire a pretului gigacaloriei in dezbatere publica, urmand ca acesta sa fie supus votului in Consiliul General al Municipilui Bucuresti (CGMB), transmite B1 TV.

Cu toate acestea, Oprescu sustine ca majorarea va fi suportata de Primaria Capitalei in ceea ce ii priveste pe consumatorii casnici, adica pe locuitorii Bucurestiului, care ar putea plati aceeasi suma ca pana acum.

Daca administratia locala va plati diferenta pentru consumatorii casnici, acest lucru nu este valabil si pentru consumatorii non-casnici, care vor fi nevoiti sa suporte pe cont propriu costurile suplimentare.

Sorin Oprescu mai sustine ca exista o posibilitate, foarte slaba, ce-i drept, ca societatea de distributie a energiei termice RADET si producatorul de energie termica ELCEN sa fuzioneze, ceea ce ar insemna ca bucurestenii nu ar mai trebui sa plateasca pentru incalzirea locuintelor.        Vineri ar fi trebuit sa fie supus votului un studiu referitor la fuziune, insa acest lucru nu s-a mai intamplat, pentru ca nu a existat cvorum in CGMB.

Potrivit unui proiect postat pe site-ul Primariei Capitalei inainte ca Sorin Oprescu sa se razgandeasca pentru prima data, cresterea ar urma sa fie de 10,7 la suta pentru consumatorii casnici si de 21,41 la suta pentru cei non-casnici. Masura a fost ceruta de RADET.

Potrivit proiectului, pentru transportul si distributia energiei termice din punctele termice urbane, consumatorii casnici ar urma sa achite 117,61 lei/gigacalorie fara TVA, fata de 106,24 lei cat este in prezent. In ceea ce priveste consumatorii non-casnici, pretul va ajunge la 128,99 lei/Gcal.

Propunerea vine dupa ce ELCEN a majorat, la sfarsitul anului 2013, pretul de producere de la 151,42 lei/Gcal la 168,81 lei/Gcal fara TVA. Iar, daca se va aproba si majorarea tarifului de transport, gigacaloria va costa cam 350 de lei, adica va fi mai scumpa cu aproape 30 de lei.

In prezent, gigacaloria costa 320 de lei, iar primaria subventioneaza circa 47% din aceasta suma. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.