Acasă Externe Rusia: Manevre militare ruse cu peste 100 de aparate de zbor lângă...

Rusia: Manevre militare ruse cu peste 100 de aparate de zbor lângă Ucraina

DISTRIBUIȚI

130366 – 04082014 Rusia a anuntat ca va desfasura manevre militare de amploare, la care vor participa peste 100 de elicoptere si avioane de lupta, la granita cu Ucraina.

Purtatorul de cuvant al fortelor aeriene din Rusia, Igor Klimov, a declarat, luni, ca peste 100 de aparate de zbor, plus alte echipamente militare, vor lua parte la exercitiile care se vor desfasura de luni pana vineri, in centrul si vestul tarii, potrivit Reuters.

Oficialul rus a afirmat ca sunt primele exercitii dintr-o seria mai ampla, care are ca scop imbunatatirea coordonarii in cadrul armatei, fara sa faca referire la Ucraina, unde separatistii prorusi se lupta cu fortele guvernamentale de la Kiev de cateva luni.

Miscarea i-ar putea alarma pe liderii puterilor vestice, care au acuzat in repetate randuri Rusia ca a mobilizat un numar impresionant de soldati la granita cu Ucraina si ca ii sprijina militar si financiar pe insurgentii din estul Ucrainei, fapt negat vehement de Moscova.

Printre avioanele care vor lua parte la eveniment se numara modelele Su-27 si MiG-31, cel mai nou bombardier al Rusiei, Su-34, precum si elicoptere Mi-8, Mi-24 si Mi-28N.

Klimov a mentionat ca avioanele vor testa arme pe tinte aeriene, dar si de la sol, folosind noi raze de actiune. Totodata, vor fi lansate rachete anti-aeronava in regiunea Astrahan din sudul Rusiei. Exercitiile vor contribui „la imbunatatirea coordonarii dintre aviatie si apararea antiracheta”.

Anterior, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat ca alianta trebuie sa conceapa un nou plan de aparare, ca raspuns la „agresiunea Rusiei” impotriva Ucrainei.

Seful NATO a precizat ca „agresiunea Rusiei a fost un avertisment si a creat o noua problema de securitate in Europa”.

„Vom spori exercitiile militare si vom pregati noi planuri de aparare. Voi incuraja statele NATO sa isi majoreze investitiile din domeniul apararii. Pe parcursul ultimilor cinci ani, Rusia si-a majorat investitiile in aparare cu 50%, iar tarile NATO si le-au redus cu o medie de 20%”, a afirmat Rasmussen.

Seful Aliantei Nord-Atlantice a mentionat, de asemenea, ca Rusia considera NATO un dusman. „Regret acest lucru, pentru ca trebuie sa dezvoltam o cooperare prolifica intre Vest si Rusia. Dar acum trebuie sa ne adaptam acestei noi situatii”, a declarat Rasmussen. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.