Acasă Nord-Vest Satu Mare Satu Mare: Directorul Apia, trimis în judecată pentru luare de mită

Satu Mare: Directorul Apia, trimis în judecată pentru luare de mită

DISTRIBUIȚI

130404 – 06082014 Procurorii DNA din Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Viorel Pintea, director la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Satu Mare, la data faptelor, pentru luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în perioadele martie – mai 2012 și 22 – 24 noiembrie 2013, Pintea a pretins, în mai multe etape, de la un denunțător suma totală de 10.500 euro, din care a primit în total 5.500 euro respectiv 3.000 lei, pentru a-și îndeplini atribuțiile funcționale stabilite prin fișa postului.

Sumele de bani și bunurile, au fost pretinse de Pintea în contextul derulării, între întreprinderea individuală a denunțătorului și APIA Satu-Mare, a unui contract privind înființarea unei culturi de viță de vie, valoarea totală a ajutorului nerambursabil acordat ridicându-se la suma de aproximativ 1.000.000 euro. Această sumă de bani a fost achitată denunțătorului în două tranșe de plată, una în anul 2011 și una în anul 2012.

Pretinderea şi darea sumei de 2.500 euro s-au făcut în condițiile în care, anterior, Pintea i-a spus denunțătorului că în urma verificărilor în teren s-a stabilit că acesta nu îndeplinește condițiile de plată, lăsându-l astfel să creadă că aprobarea plății celei de-a doua tranșe depinde de remiterea sumei pretinse.

În cursul lunii mai 2012, în timpul campaniei electorale, Pintea a mai pretins de la același denunțător suma de 5.000 euro, sumă din care acesta i-a dat, într-un plic, în biroul acestuia, 3.000 lei.

La 16 mai 2013, conform contractului de vânzare – cumpărare, denunțătorul a înstrăinat cultura, în suprafață de 78,25 ha, cumpărătorul preluând totodată, toate obligațiile care decurgeau din exploatarea viței de vie.

În data de 22 noiembrie 2013, Pintea a pretins denunțătorului suma de 3.000 euro, în condițiile în care, cultura de viță de vie nu mai era supusă monitorizării APIA, iar denunțătorul desfășura alte activități agricole și zootehnice care presupuneau, în continuare un control din partea APIA – Satu Mare.

La data de 24 noiembrie 2013, denunțătorul i-a înmânat lui Pintea suma de 3.000 euro pretinsă, ocazie cu care s-a constatat infracțiunea flagrantă.

Ulterior, după primirea sumei de 3.000 euro de la denunțător, Pintea a mai pretins de la acesta, un miel, valoarea acestuia fiind de 400 lei.

În perioada 2010 – 2012, Pintea a pretins de la un alt denunțător, administrator al unei societăți comerciale, care are ca obiect activități agricole și zootehnice supuse controlului APIA, cu privire la subvențiile acordate pentru aceste activități, bunuri (miei, vin și produse lactate) precum și suma de 30.000 euro, din care a primit bunuri (miei, vin și produse lactate) în valoare de 36.600 lei, pentru a-și îndeplini atribuțiile funcționale stabilite prin fișa postului.
Astfel, în perioada susmenționată, denunțătorul i-a dat lui Pintea, fie direct, fie prin intermediar, aproximativ 100 de miei, 2.000 litri vin și produse lactate în valoare totală de 36.600 lei, în condițiile în care Pintea i-a promis denunțătorului sprijin în obținerea cu mai multă ușurință a subvențiilor.

În perioada campaniei electorale din luna mai 2012, Pintea i-a pretins denunțătorului suma de 30.000 euro, cu motivarea că trebuie să dea acești bani superiorilor săi, asigurându-l că, în continuare va beneficia de sprijinul său ca director APIA. Nedeținând această sumă, denunțătorul a refuzat să remită banii pretinși. După acest moment, activitățile agricole și zootehnice ale denunțătorului au fost supuse unor controale mult mai riguroase din partea APIA Satu Mare, finalizate chiar cu sancțiuni.

Procurorii au dispus indisponibilizarea și sechestrarea următoarelor sume de bani ridicate de la Pintea: 36.000 lei, 9.652 lei și 600 dolari.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Satu Mare cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.