Acasă Externe Ucraina primeşte ajutoarele din Rusia, dar camioanele nu trec frontiera

Ucraina primeşte ajutoarele din Rusia, dar camioanele nu trec frontiera

DISTRIBUIȚI

130583 – 13082014 – Camioanele trimise de Rusia, ca ajutor umanitar, au ajuns în apropiere de frontiera cu Ucraina. Kievul, însă, a anunțat că nu le va lăsa să treacă frontiera. Ceea ce nu înseamnă că autoritățile ucrainene refuză ajutoarele. Kievul dorește ca toată încărcătura să fie verificată și descărcată la graniță, iar de distribuirea ajutoarelor să se ocupe Crucea Roșie Internațională, potrivit RFI Romania.

Presa rusă scrie că în camioane au fost încărcate alimente, apă, mâncare pentru bebeluşi, medicamente, saci de dormit şi generatoare electrice. Autorităţile ruse şi-au motivat iniţiativa susţinând că populaţia din estul Ucrainei are nevoie urgentă de ajutor, după aproape cinci luni de lupte între soldaţi şi separatişti.

“Situația în estul Ucrainei este foarte complicată”, spune jurnalistul Marin Gherman, de la Radio Ucraina Internațional, redacția în limba română. “În unele orașe este o criză umaitară adevărată, mai ales în centrele regionale Donețk și Lugansk.

Orașul Lugansk nu are curent electric și nici apă de mai bine de o săptămână. Și nici gunoiul nu este transportat din oraș. Guvernul de la Kiev anunță și o posibilă criză sanitară, posibil epidemiologică pe fundalul acțiunilor militar.

Kievul a spus că deschide un coridor umanitar pentru civilii care doresc să părăsească această regiuni, asta și în contextul în care Kiev-ul intenționează să lanseze un asalt, o acțiune antiteroristă eficientă. Însă, potrivit unor informații din zonă, mercenarii pro-ruși nu permit civililor să părăsească zonele respective și să utilizeze coridoarele respective. Insurgenții pro-ruși conștientizează că civilii reprezintă un scut pentru ei”. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.