Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Parteneriatul IGSU-E.ON România a redus numnărul incendiilor

Bucureşti: Parteneriatul IGSU-E.ON România a redus numnărul incendiilor

DISTRIBUIȚI

131511 – 23092014 – Peste 1,5 milioane de români s-au alăturat I.G.S.U. şi E.ON România în parteneriatul pentru siguranţă – Exerciţii de alarmare şi evacuare în şcoli şi licee, lecţii despre energie, jocuri interactive, instruiri privitoare la comportamentul în caz de incendiu, materiale informative distribuite în zone cu trafic pietonal intens, întâlniri cu autorităţile locale şi asociaţiile de locatari. Mii de ore de voluntariat, peste 27.000 de acţiuni de informare organizate la nivel naţional, în cadrul cărora au fost distribuite aproape 661.000 de materiale (afişe, flyere, stickere etc.) şi la care au participat direct circa 1,5 milioane de persoane (adulţi şi copii), toate aceste evenimente fiind susţinute de o amplă campanie prin intermediul mass-media cu spoturi TV şi radio pentru promovarea mesajelor de siguranţă la principalele posturi naţionale, dar şi în mediul online.

Aşa ar arăta, foarte pe scurt, o descriere a eforturilor comune depuse de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi E.ON România în primii doi ani ai parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”, potrivit unui comunicat al IGSU.

În cadrul acestui parteneriat, încheiat în luna septembrie 2012, cele două părţi au derulat campanii de informare, prevenire şi conştientizare a cetăţenilor asupra pericolelor la care sunt expuşi în cazul utilizării necorespunzătoare a diferitelor surse de energie.

Statisticile IGSU arată că, anual, sute de persoane îşi pierd viaţa în incendii, intoxicaţii cu monoxid de carbon sau ca urmare a exploziilor, a utilizării necorespunzătoare sau a defecţiunilor aparatelor şi instalaţiilor electrice. Parteneriatul, al cărui obiectiv principal îl reprezintă derularea de campanii de informare menite să conducă la reducerea numărului incidentelor şi, implicit, al victimelor, este primul de acest fel încheiat între I.G.S.U. şi o companie din sectorul energetic din România.

În baza acestui parteneriat, IGSU.şi E.ON România a desfăşurat la nivel naţional campania “F.O.C – Flăcările Omoară Copii” (lansată în luna septembrie 2012), destinată conştientizării pericolelor la care sunt expuşi copiii lăsaţi singuri (sau nesupravegheaţi) în casă. Din păcate, mulţi adulţi nu cunosc sau ignoră cele mai elementare reguli de siguranţă şi cazurile în care unii dintre ei sau membri ai familiilor lor şi-au pierdut viaţa sau au rămas mutilaţi în urma unor tragice incidente sunt mărturii dureroase a ceea ce înseamnă nerespectarea lor.

Totodată, campaniile “R.I.S.C.- Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale!” (lansată în luna noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranţa NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013) şi-au propus nu doar să informeze şi să sensibilizeze populaţia, ci şi să schimbe, în timp, comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie.

Activităţile de informare şi prevenire derulate în cadrul parteneriatului nu pot schimba mentalităţi peste noapte, însă poate au contribuit la salvarea unor vieţi şi la evitarea altor tragedii.

Numărul copiilor, victime ale incendiilor, s-a redus cu aproape un sfert. Iar tendinţa de scădere se poate remarca şi pe alte segmente. Potrivit datelor IGSU,  la nivel naţional, numărul incendiilor la locuinţe petrecute în intervalul 1 septembrie 2012-31 august 2014 a scăzut cu 6% raportat la perioada similară a anilor anteriori (1 septembrie 2010-31 august 2012), ajungând la 10.805 evenimente. Cu 12% s-a redus şi numărul victimelor incendiilor produse la locuinţe, care a ajuns la 840, în perioada menţionată. Dintre acestea, 64 au fost copii, cifra fiind, de asemenea, în scădere cu 23%.

„Să fii informat şi să acţionezi cu responsabilitate atunci când vine vorba de utilizarea surselor de energie înseamnă să nu te joci cu viaţa ta, a familiei tale, a celor din jurul tău. Din păcate, vedem zilnic cum nepăsarea, neatenţia, atitudinea de tip <las’ că merge şi aşa> duc la numeroase incidente tragice. Iată de ce putem spune că astfel de campanii precum cele derulate de I.G.S.U. şi E.ON România au nu doar rolul de a atrage atenţia asupra riscurilor şi de a îndruma populaţia către deciziile corecte, ci şi meritul de a contribui la salvarea de vieţi omeneşti!”, a subliniat Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Campaniile de informare şi prevenire nu pot elimina tragediile, însă pot avea un rol decisiv atunci când sunt desfăşurate permanent.

„La fel cum atenţia şi cunoaşterea regulilor de circulaţie pot ajuta un şofer sau un pieton să evite un accident, şi pentru consumatorii de energie cunoaşterea şi respectarea regulilor de siguranţă le poate salva viaţa lor sau a familiilor lor. Suntem încurajaţi de faptul că în aria de acoperire a companiilor E.ON România constatăm o scădere considerabilă a numărului victimelor intoxicaţiilor cu monoxid de carbon şi a cazurilor soldate cu decese, dar mai sunt multe de făcut. Împreună cu partenerii nostri vom continua aceste eforturi comune de informare şi prevenire, eforturi care trebuie să aibă un caracter permanent. Nu putem lăsa hazardul să ne conducă viaţa!”, a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON România, marţi, 23 septembrie, cu ocazia reînnoirii parteneriatului cu IGSU.

„Crearea unei culturi de securitate în rândul cetăţenilor, deziderat pe care instituţia noastră şi l-a propus, necesită un efort intens şi susţinut, sens în care acest gen de acţiuni trebuie continuate şi extinse către prevenirea manifestării şi a altor cauze ale incendiilor”, a declarat Nicolae Cornea, şeful IGSU.

În următoarea perioadă, având în vedere şi apropierea sezonului rece, în cadrul campaniei “R.I.S.C. – Siguranţa NU este un joc de noroc!” vor fi continuate acţiunile care urmăresc să atragă atenţia în mod deosebit asupra riscurilor majore care decurg din utilizarea

coşurilor de fum fără protecţie, defecte sau neprotejate faţă de elementele combustibile (acestea au provocat 33,6% din totalul incendiilor la locuinţe, în perioada 1 septembrie 2012-31 august 2014). Utilizarea instalaţiilor şi echipamentelor electrice defecte sau improvizate a stat la originea a 22,5% din totalul incendiilor, iar mijloacele de încălzire pe bază de gaze sau alte tipuri de combustibil au cauzat 16% din incendii.

Activităţile de informare şi prevenire derulate în comun de E.ON România şi I.G.S.U. vor fi extinse în anii următori şi pe alte segmente, proiectele derulate până acum primind deja numeroase aprecieri şi confirmări care le plasează în categoria celor mai ample campanii de responsabilitate socială derulate în România pe teme de siguranţă.

Ca o recunoaştere a eforturilor comune depuse în cadrul acestei colaborări, E.ON România şi GSU au primit, în luna iunie 2013, „Premiul Fundaţiei Gala Societăţii Civile pentru Campanii Sociale”, pentru proiectul “F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”. De asemenea, campania “R.I.S.C. – Siguranţa NU este un joc de noroc!” a obţinut premiul special în cadrul Galei Romanian CSR Awards 2014, la categoria “Susţinerea Comunităţii”, se maia arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.