Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Primarul din Năvodari, arestat

Bucureşti: Primarul din Năvodari, arestat

DISTRIBUIȚI

131238 -10092014 – Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, miercuri, sa primarul din Navodari, Nicolae Matei (PSD), sa fie arestat preventiv pentru 30 de zile, magistratii inlocuind astfel masura controlului judiciar impusa de Curtea de Apel Constanta. Decizia de miercuri a instantei supreme este definitive, informează Mediafax.

Tribunalul Constanta a decis, la 30 august a. c., ca primarul din Navodari sa fie cercetat sub control judiciar pentru fapte de coruptie, dupa ce in luna aprilie el a fost condamnat de aceesi instanta la trei ani si jumatate de inchisoare pentru dare de mita.

Nicolae Matei a fost retinut, la 29 august a. c., pentru 24 de ore de catre procurorii DNA pentru fapte de coruptie, iar la 30 august a. c. a fost prezentat Curtii de Apel Constanta cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. Instanta a decis atunci ca primarul din Navodari sa fie cercetat in libertate sub control judiciar. Hotararea nu a fost definitiva si a fost contestata de procurorii DNA la instanta suprema.

O decizie similara a fost luata de Curtea de Apel Constanta si in cazul lui Isidor Gurgu, anchetat de DNA in acelasi dosar. In cazul lui, ICCJ a mentinut controlul judiciar impus de insatnta constanteana.

Potrivit DNA, Nicolae Matei, in calitate de primar al orasului Navodari si de presedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Navodari, a decis reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate in intravilanul localitatii, pe malul Marii Negre, cu incalcarea legilor care reglementeaza desfasurarea acestei proceduri, dar si a   dispozitiilor definitive si irevocabile ale instantei de judecata. Astfel, Primaria Navodari a fost prejudiciata cu 96.968.771 de lei, reprezentand contravaloarea terenurilor respective, care au fost obtinute de catre persoane apropiate primarului.

De asemenea, Nicolae Matei este acuzat de procurorii DNA ca a vandut la un pret derizoriu trei terenuri in suprafata de 20,6419 de hectare, 15,9850 de hectare si 25,090 hectare. Astfel, a fost provocata Primariei o paguba de 1.853.970,4 lei, respectiv diferenta dintre suma de 2.129.480 lei (reprezentand valoarea reala a terenurilor) si suma de 275.509,6 lei (reprezentand pretul platit de cumparator pentru cele trei terenuri). Contractul de vanzare-cumparare pentru cele trei terenuri apartinand domeniului privat al orasului Navodari a fost incheiat in numele SC Dormarbib Group de catre Gurgu Isidor, care stia ca cele trei terenuri provin din savarsirea unei infractiuni de catre primarul Matei, mai spun procurorii DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, intr-un demers separat primarul Nicolae Matei a incheiat un contract de schimb cu sulta (suma de compensare) autentificat la un birou notarial in data de 20 decembrie 2012. Prin acesta, primarul a transmis si, respectiv, urma sa transmita dreptul de proprietate asupra a patru terenuri in suprafata totala de 12.055 de metri patrati si a achitat o sulta de 2.592 de lei, iar in schimb a primit de la SC Dormarbib Group SRL suprafata de 7.315 metri patrati de teren in intravilanul orasului Navodari. Astfel, s-ar fi putut provoca Primariei o paguba de 4.919.932 lei, reprezentand diferenta dintre valoarea reala a terenurilor schimbate si care urmau sa fie schimbate (5.846.780 lei) de catre orasul Navodari, plus sulta de 2.592 lei si valoarea terenului schimbat de SC Dormarbib Group SRL (929.440 lei), precum si un folos necuvenit SC Dormarbib Group SRL.

De asemenea, procurorii DNA mai spun ca in perioada 1 septembrie 2010 – 21 mai 2014, in calitate de primar al orasului Navodari, Nicolae Matei a facut mai multe plati catre Asociatia Fotbal Club Sageata Navodari, in valoare totala de 12.653.000 de lei, cu incalcarea dispozitiilor legale.

Primarul din Navodari mai este acuzat ca in 19 octombrie 2010, in baza unei intelegeri preexistente, i-a dat unui magistrat de la Judecatoria Constanta, prin intermediul fiicei acesteia, un teren in suprafata de 500 de metri patrati aflat in orasul Navodari.

Fapta ar fi fost disimulata prin incheierea unui contract de vanzare-cumparare intre SC Top Vision SRL (al carei asociat unic este Matei Nicolae) si fiica magistratului, prin care aceasta din urma a dobandit terenul respectiv la pretul de 8.560 de lei, desi valoarea de circulatie a acestuia era de 139.550 lei, mai sustin procurorii DNA.

Prejudiciul total care ar fi fost cauzat in dauna Primariei Navodari este estimat, in acest moment, la suma de 111.475.741 de lei, careia i se adauga un potential prejudiciu de 5 milioane lei care s-ar fi putut produce ca urmare a schimbului de terenuri cu SC Dormarbib Group SRL, conform DNA. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.