Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti CSM apără independenţa magistraţilor implicaţi în soluţionarea dosarului ICA

CSM apără independenţa magistraţilor implicaţi în soluţionarea dosarului ICA

DISTRIBUIȚI

131509 – 23092014 – CSM apără independenţei judecătorilor şi procurorilor implicaţi în soluţionarea dosarului denumit ICA şi independenţei sistemului judiciar în ansamblul său. În ședința din 23 septembrie, membrii CSM au decis sesizarea CNA în legătură cu afirmațiile făcute pe unele posturi de televiziune cu privire la dosarul ICA.

Plenul CSM a fot sesizat de procurorul Gheorghe Muscalu cu privire la o serie de materiale de presă (Antena 3, Jurnalul Naţional, Agerpres, Q Magazine, RTV, Corect News, România liberă, etc) despre judecarea de către CAB a dosarului ICA și anchetele DNA.

Inspecţia Judiciară a ajuns la concluzia că prezentarea către opinia publică a unor presupuse suspiciuni şi informaţii nereale privind nerespectarea legii de către magistraţi în instrumentarea dosarului ICA, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public şi libertăţii de exprimare, are drept consecinţe atingerea independenţei magistraţilor implicaţi în soluţionarea cauzei, a independenţei sistemului judiciar în ansamblul său şi, implicit, alterarea încrederii cetăţenilor în funcţionarea sistemului judiciar.

În 3 decembrie 20098, prin rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă ICCJ – DNA, a fost dispusă Dan Voiculescu a fost trimis în judecată alături de alte 12 persoane. Potrivit CSM cauza a parcurs etapele procesuale prevăzute de lege şi a făcut obiectul mai multor verificări realizate de Inspectia Judiciară. Aceste verificări au vizat durata procedurilor judiciare, precum

şi respectarea dispoziţiilor legale aplicabile la repartizarea şi instrumentarea cauzei, inspectorii judiciari constatând că au fost respectate toate dispoziţiile legale.

”Pentru îndeplinirea corespunzătoare a atribuţiilor, magistraţii au nevoie de încrederea opiniei publice, iar afirmaţiile, opiniile şi aserţiunile prin care a fost sugerată implicarea politicului în justiţie sunt de natură a submina autoritatea judecătorească şi aduce atingere independenţei şi prestigiului sistemului judiciar. Aprecierile şi opiniile formulate ori preluate de reprezentanţii mass media, de genul “abuz politic şi judiciar”, au pus în discuţie existenţa unei implicări directe şi fără echivoc a politicului în justiţie, ceea ce este de natură să afecteze imaginea sistemului judiciar. Astfel prin afirmaţiile “justiţia lui Traian Băsescu”, “condamnare plănuită” şi “executată din Palatul Cotroceni şi din alte palate ale justiţiei”, “au avut comandă” etc., se induce ideea că magistraţii răspund la comenzi politice şi că, în consecinţă, justiţia penală în procesul în discuţie se face cu încălcarea principiului egalităţii părţilor în procesul penal, ca element esenţial al dreptului la un proces echitabil.

Susţinerile publice în sensul cărora justiţia este influenţată de factorul politic şi că hotărârea definitivă prin care a fost soluţionată cauza este o hotărâre politică şi neîntemeiată, subminează autoritatea judecătorească şi aduce atingere independenţei sistemului judiciar”, se arată în comunicatul CSM.

Inspectorii judiciari au ajuns la concluzia că împotriva magistraţilor implicaţi în dosarul ICA şi a modului de funcţionare a sistemului judiciar în ansamblul său a fost dusă o campanie de discreditare, care a indus ideea funcţionării anormale şi incorecte a sistemului judiciar. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.