Acasă Externe Geneva/Bruxelles: Dezastrele naturale s-au înmulţit şi sunt mai puternice

Geneva/Bruxelles: Dezastrele naturale s-au înmulţit şi sunt mai puternice

DISTRIBUIȚI

131510 – 23092014 – Fenomenele meteorologice extreme s-au intensificat în ceea ce priveşte frecvenţa, gravitatea şi magnitudinea, atenţionează Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FISCR) şi Comisia Europeană. Orice persoană – de la cetăţenii europeni până la factorii de decizii politice – trebuie să fie mai bine pregăţiţi pentru impactul cu acest nou fenomen, în plan intern şi în întreaga lume. Pentru stimularea discuţiilor şi creşterea gradului de conştientizare privind tendinţele ascendente ale dezastrelor şi eforturile necesare pentru diminuarea acestora, FISCR, 12 Societăţi Naţionale de Cruce Roşie din Europa şi Comisia Europeană lansează o campanie cu privire la importanţa pregătirii pentru dezastre şi consolidarea rezilienţei comunităţii.

„Dezastrele curmă vieţi şi ruinează proiectele de viitor, adeseori, situaţia oamenilor împovăraţi de sărăcie devine şi mai grea. Datorită solidarităţii cetăţenilor europeni, sprijinim oamenii să se pregătească şi să se adapteze înainte, în timpul şi după producerea dezastrului, astfel încât să se poată proteja singuri. Pregătirea salvează vieţi – dar este eficientă şi din punct de vedere economic: fiecare euro investit în măsurile luate pentru reducerea riscului la dezastre are un randament de patru până la şapte ori”, a spus comisarul european pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Răspuns la Situaţii de Criză, Kristalina Georgieva.

În întreaga lume, finanţările UE facilitează activitatea FISCR în comunităţile expuse riscului – implicarea în reducerea riscului la dezastre şi activităţi de pregătire care ajută la consolidarea rezilienţei, reducerea pierderilor şi îmbunătăţirea timpului de recuperare. Această activitate poate fi urmărită într-un documentar interactiv pe internet, „Jurnalul Rezilienţei la Dezastre”.

„Fiind integraţi în comunităţi şi înţelegând nevoile lor, putem anticipa problemele care pot aparea în timpul unei crize şi putem dezvolta un răspuns eficient pentru protejarea vieţii şi a mijloacelor de existenţă. Aceste acţiuni trebuie să fie sensibile faţă de cultură şi comunitate şi, totodată, să utilizeze optim resursele locale”, a spus secretarul general FISCR, Elhadj As Sy.

În ultimii 20 de ani dezastrele au ucis 1,3 milioane de oameni şi au afectat 4,4 miliarde provocând, de asemenea, pierderi economice majore. Până în 2030, costurile anuale ale dezastrelor din punct de vedere economic sunt estimate să ajungă la 328 miliarde de euro.

Timp de 42 de zile, Campania desfăşurată de FISCR – Comisia Europeană va prezenta, zilnic, povestiri ale unor persoane reziliente prin intermediul mass-media social, bloguri sau în direct. „Jurnalul Rezilienţei la Dezastre” va transmite povestiri privind modul în care comunităţi din 24 de ţări diferite se pregătesc pentru dezastre, cum ar fi construirea de adăposturi mai sigure în Haiti şi Philippine, terasarea pentru evitarea eroziunii în Rwanda, efectuarea unor exerciţii de evacuare în Bangladesh şi plantarea unor grădini de legume în deşertul Mauritaniei. Jurnalul va arăta importanţa acestor realizări ale Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie în favoarea persoanele vulnerabile cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene. Jurnalul este rezultatul unei colaborări cu câştigătorii Premiului Peabody 2014 Mike Robbins de la Helios Design Labs şi realizatorul de filme documentare Elaine Sheldon.

Lansarea oficială a Jurnalului Rezilienţei la Dezastre şi a campaniei a avut loc pe 22 septembrie 2014 online şi pe 23 septembrie la Viena, cu prilejul discuţiilor care se poartă la o masă rotundă cu tema „Ce trebuie să facem pentru a întări rezilienţa comunităţii?”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.