Acasă Sud-Est Constanta Bucureşti: CCR: Transferul de acţiuni ale Portului Constanţa către Consiliul Local este...

Bucureşti: CCR: Transferul de acţiuni ale Portului Constanţa către Consiliul Local este neconstituţională

DISTRIBUIȚI

132042 – 17102014 – Trecerea pachetului de 20% din capitalul social al Portului Constanța deținute de stat la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa către Consiliul Local Constanţa este neconstituțională. Curtea Constituțională a României a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului cu privire la transmiterea cu titlu gratuit a peste 1,3 milioane de acțiuni deţinute de stat la Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” Constanţa către CL Constanţa.

Avocatul Poporului arăta că se aduce atingere dreptului de proprietate al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale, astfel cum este prevăzut de articolul 136, alineatul 2 din Constituţie, întrucât titularii dreptului de proprietate nu pot fi decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale, respectiv comune, oraşe, municipii şi judeţe, iar nu consiliile locale sau consiliile judeţene, care sunt autorităţi deliberative.

În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, cu 60%, iar Fondul Proprietatea şi Primăria Constanţa deţin fiecare câte 20% din capital.

Guvernul şi Primăria Constanţa vor ca Ministerul Transporturilor să cedeze 13% din acţiuni Consiliului Local şi să listeze pe bursă un pachet de 14% din titluri. Posibilitatea creşterii participaţiei Primăriei Constanţa a stârnit numeroase critici din partea operatorilor portuari şi a sindicatelor din port, dar şi în mediul politic de la nivel central.

Premierul Victor Ponta declara, în 12 august, că transferul de acţiuni de la Portul Constanţa la municipalitate este un proiect care va fi dus la bun sfârşit. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.