Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Raeţchi propune plata retroactivă a contribuției de asigurări sociale

Bucureşti: Raeţchi propune plata retroactivă a contribuției de asigurări sociale

DISTRIBUIȚI

132454 – 31102014 – Deputatul Ovidiu Raețchi propune introducerea plății retroactive a contribuției de asigurări sociale, pentru românii din afara granițelor. Raeţchi, care este deputat într-un colegiu din Diaspora, a depus o iniţiativă legislativă care vizează completarea Legii nr. 263/2010  privind sistemul unitar de pensii publice.

În prezent există numeroase solicitări din partea cetăţenilor români din ţară şi din străinătate cu privire la asigurarea în cadrul sistemului public de pensii din România: „Acești cetățeni nu pot accede la pensie întrucât nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare – le lipsesc doar câțiva ani sau chiar câteva luni pentru realizarea nivelului de cotizare necesar pentru obținerea pensiei. Legea actuală nu permite plata retroactiva a contribuțiilor de asigurare socială pentru nicio categorie de cetățeni”.

Raețchi susține că propunerea sa îmbunătățește cadrul normativ actual, astfel încât statul să răspundă cerințelor tuturor persoanelor care au nevoie de o formă adecvată de protecție socială.

Prin propunerea legislativă, persoanele care nu au calitatea de pensionari vor putea plăti contribuţia de asigurări sociale pentru perioadele în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii ori într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. Plata contribuției de asigurări sociale se va realiza în baza unui contract de asigurare socială.

“Perioadele de timp pentru care se va putea efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii 5 ani anteriori acestei date. Perioadele pentru care persoanele prevăzute în lege achită contribuţia de asigurări sociale se consideră stagiu de cotizare în sistemul public de pensii”, a propune deputatul Ovidiu Raețchi. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.