Acasă Externe Marea Britanie: Fostul şef al Parchetului Buftea, condamnat în România, a fost...

Marea Britanie: Fostul şef al Parchetului Buftea, condamnat în România, a fost prins la Londra

DISTRIBUIȚI

 132462 – 31102014 – Fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Buftea, Nelu Carpen, condamnat definitiv la sase ani de inchisoare pentru luare de mita, trafic de influenta si dare de mita, a fost prins, joi, la Londra, si ar urma sa fie adus in tara, pentru a fi incarcerat, potrivit Hotnews.ro.

„La data de 30 octombrie a.c., in urma cooperarii judiciare internationale intre autoritatile de aplicare a legii din Romania si Marea Britanie, a fost arestat, la Londra, Nelu C., urmarit international de Biroul National Interpol”, informeaza Politia Romana.

Carpen a fost arestat in urma cooperarii dintre Biroul National Interpol Bucuresti, Parchetul Curtii de Apel Brsov, IPJ Ilfov, Biroul Atasatului de Afaceri Interne din cadrul Ambasadei Romaniei la Londra si Politia britanica.

Fostul procuror va fi prezentat magistratilor din Marea Britanie, care se vor pronunta asupra mandatului european de arestare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins apelul lui Carpen formulat impotriva deciziei din 10 februarie 2012 a Curtii de Apel Brasov, care l-a condamnat pe fostul prim-procuror al Parchetului Judecatoriei Buftea la sase ani de inchisoare cu executare.

Din pedeapsa lui Nelu Carpen va fi scazuta durata retinerii si arestarii preventive, respectiv din 23 aprilie 2010 pana in 25 noiembrie 2010.

In acelasi dosar, instanta suprema a respins, ca nefondate, apelurile declarate de avocatul Adrian Richartt Zamfirachi, Mihail Visan, Gheorghe Cojocaru, Aurica Sterea, Marian Cazacu, Marian Carbunaru si Aurelia Carbunaru impotriva aceleiasi sentinte.

In cazul avocatei Ileana Claudia Gilceava, instanta suprema a dispus ca aceasta sa execute pedeapsa de trei ani de inchisoare. Curtea de Apel Brasov dispusese suspendarea executarii pedepsei.

Totodata, judecatorii instantei supreme au luat act de retragerea apelurilor declarate de Daniel Nitu, Gigi Alexandru Lovasz si Adriana Gheorghe.

Procurorii DNA i-au trimis in judecata in iulie 2010 pe fostul sef al Parchetului Judecatoriei Buftea Nelu Carpen si pe alte 12 persoane acuzate de fapte de coruptie, printre care doi avocati din Baroul Bucuresti si un judecator la Judecatoria Buftea, pentru constituire de grup infractionat organizat, dare si luare de mita, trafic de influenta, cumparare de influenta, favorizarea infractorului si fals in inscrisuri oficiale, respectiv complicitate la unele dintre aceste infractiuni.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada octombrie – decembrie 2009, Nelu Carpen, in calitate de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Buftea, a pretins, prin intermediul avocatei Claudia Ileana Gilceava, 4.000 de euro de la doua persoane, dintre care una era cercetata intr-un dosar penal aflat pe rolul DNA, pentru a facilita dispunerea unei solutii de netrimitere in judecata in acea cauza.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in cursul anului 2009, Nelu Carpen, impreuna cu avocata Gilceava, ar fi pretins si primit de la o persoana 3.000 de euro, spunand ca pot interveni pe langa procurori de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti pentru a urgenta procedurile judiciare si a obtine o solutie favorabila intr-un dosar penal aflat pe rolul acestei unitati de parchet. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.