Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti SUA refuză extrădarea lui Nicuşor Constantinescu

SUA refuză extrădarea lui Nicuşor Constantinescu

DISTRIBUIȚI

132457 – 31102014 – Cererea de extradare a lui Nicusor Constantinescu, formulata ca urmare a deciziei de arestare a acestuia, a fost respinsa de autoritatile din SUA, au declarat surse judiciare.      In aceste conditii, autoritatile judiciare din Romania nu pot pune in executare mandatul de arestare emis pe numele lui Constantinescu, presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, au mai spus sursele citate, potrivit Mediafax.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, declara, la inceputul lunii septembrie, ca exista informatii cu privire la locul in care se afla Nicusor Constantinescu, dar procedurile de extradare nu sunt publice si „orice risc de forma sau de fond risca sa prelungeasca procedura sau sa o anuleze”.

La inceputul lui septembrie, Constantinescu a trimis un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., in care a sustinut ca justitia romana e controlata de DNA si a solicitat respingerea oricarei cereri de arestare ce va ajunge in SUA pe numele sau.

Avocatul lui Constantinescu, Catalin Dancu, a scris in memoriu ca „intrucat a fost emis un mandate international de urmarire si arestare cu consecinta aducerii sale in tara, va solicit respectuos ca in analiza memoriului si a documentelor anexa sa nu dati curs solicitarii autoritatilor romane de a pune in aplicare pe teritoriul SUA acest mandat si de a refuza executarea mandatului ca urmare a incalcarii legii”.

Nicusor Constantinescu, cercetat de DNA in mai multe dosare, se afla de mai multe luni in SUA, la tratament pentru cancer de prostata.

Tribunalul Bucuresti a dispus, la 23 iulie a. c., arestarea lui Constantinescu, urmare a propunerii facute de DNA dupa mediatizarea unor imagini in care acesta fumeaza la terasa unui restaurant din New York. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Solutia a fost mentinuta in 7 august de Curtea de Apel Bucuresti, care a aratat, in motivarea deciziei, ca apararea lui Constantinescu nu s-a bazat pe inscrisuri medicale credibile care sa arate ca „inculpatul se afla internat in stare grava intr-un spital din New York”, la momentul cererii Directiei Nationale Anticoruptie.

La 29 august, tot Curtea de Apel Bucuresti a admis o contestatia in anulare a procurorilor anticoruptie, stabilind astfel ca Tribunalul Bucuresti sa emita mandat european de arestare pe numele lui Nicusor Constantinescu si sa-l dea pe acesta in urmarire internationala.

Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat international de arestare, dupa ce acesta nu a revenit in tara in urma unei operatii facute in SUA. Masura de arestare, dispusa de

Tribunalul Capitalei, nu a fost insa mentinuta de Curtea de Apel Bucuresti, motiv pentru care mandatul a fost anulat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.