Acasă Sud Giurgiu Giurgiu: De la frontieră, în fața judecătorului

Giurgiu: De la frontieră, în fața judecătorului

DISTRIBUIȚI

132603 – 06112014 – Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a zece poliţişti de frontieră de la punctul de trecere Giurgiu-Ruse, aflaţi în stare de arest preventiv, arest la domiciliu sau sub control judiciar, pentru luare de mită.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut că în Punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, la nivelul anilor 2011 – 2014, a fost instituită o practică infracţională de a se pretinde şi primi sume de bani de către poliţiştii de frontieră români şi bulgari pentru a permite tranzitarea frontierei către Bulgaria cu autoturisme înmatriculate provizoriu.

Autoturismele care urmau să fie înmatriculate în Bulgaria aveau fie numere de înmatriculare străine, fie numere provizorii româneşti care dau drept de circulaţie doar pe teritoriul României. În cea de-a doua variantă, martorii denunţători dădeau poliţiştilor români din punctul de frontieră Giurgiu-Ruse sume de bani cuprinse între 20 de euro şi 100 lei, pentru a li se permite deplasarea în Bulgaria cu aceste autoturisme „pe roţi”.

Sumele de bani erau remise poliţiştilor de frontieră direct, fiind introduse între actele autoturismului. Practica era, însă, de a nu discuta cu aceştia în legătură cu scopul banilor, întrucât acesta era evident, având în vedere numerele provizorii ale autoturismelor.

În situaţia în care un martor denunţător avea mai multe autoturisme de înmatriculat, traversarea frontierei către Bulgaria se efectua în coloană, primul autoturism fiind condus de către cel menţionat, care era cunoscut de poliţiştii de frontieră şi care remitea acestora câte 100 lei pentru fiecare autoturism aflat în respectiva coloană.

Persoanele care au oferit şi, respectiv, remis sume de bani poliţiştilor de frontieră au recurs, astfel, la o modalitate mai facilă de a introduce în Bulgaria autoturisme, în vederea înmatriculării definitive, în caz contrar autovehiculele putând fi tranzitate doar pe o platformă auto, ceea ce presupunea pentru proprietari costuri mult mai mari (cca. 400 euro de autoturism).

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Giurgiu. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.