Acasă Sud Giurgiu Giurgiu: Primar din Giurgiu, trimis în judecată pentru că a luat şpagă...

Giurgiu: Primar din Giurgiu, trimis în judecată pentru că a luat şpagă de 50.000 de euro

DISTRIBUIȚI

132796 – 14112014 –  Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Alin-Bănică Stanciu, primarul comunei Izvoarele, judeţul Giurgiu, pentru trafic de influență. În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut că, în cursul anului 2013, Stanciu a pretins suma de 200.000 euro și a primit, de la un martor denunțător, o primă tranșă de 50.000 euro, promițând, în schimbul acestora, că va interveni la persoane cu putere de decizie din cadrul Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, în scopul exonerării unei societăți comerciale de plata obligațiilor fixate în sarcina acesteia, urmare a unui control efectuat de această instituție.

În cursul lunii iulie 2013, ca urmare a unui control efectuat de către funcționari din cadrul Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili la o societate comercială, s-au stabilit, în sarcina contribuabilului respectiv, obligații de plată totalizând 98.908.334 lei (constând în 74.525.273 lei TVA suplimentar, 13.204.270 lei dobânzi/majorări de întârziere și 11.178.791 lei penalități de întârziere). Pentru a încerca să înlăture consecințele negative ale acestui control, martorul denunțător, un apropiat al persoanelor din conducerea firmei respective, s-a deplasat în județul Giurgiu, unde, printr-un intermediar, a luat legătura cu Stanciu.

Imaginea de persoană cu influență a primarului din comuna Izvoarele era fundamentată pe informația publică potrivit căreia, acesta fusese șeful de campanie al unui fost ministru, la alegerile parlamentare din anul 2012.

Cu acest prilej, Stanciu i-a spus martorului denunțător că problema ”poate fi rezolvată”, deși situația este foarte dificilă, însă, pentru a o soluționa, este nevoie de plata unei sume de 200.000 euro, din care 50.000 euro trebuie remiși în aceeași zi, lucru care de altfel s-a și întâmplat.

Pentru a determina martorul denunțător să accepte plata imediată a celor 50.000 euro, Stanciu a afirmat că soluția constă în intervenția lui la persoane cu putere de decizie din cadrul Direcției Generale Mari Contribuabili a ANAF care, în schimbul banilor ce le vor fi remiși, vor dispune un nou control fiscal la firma respectivă, ale cărui concluzii vor fi diametral opuse celor ale inspectorilor care luaseră măsuri împotriva societății.

Întrucât Stanciu nu și-a respectat promisiunile, după trecerea unui interval de câteva săptămâni de la primirea de către acesta a sumei de 50.000 euro, martorul denunțător a insistat să se întâlnească cu acesta, pentru a-l chestiona în legătură cu stadiul lucrurilor.

După ce inițial Stanciu s-a eschivat, în cele din urmă a acceptat să se întâlnească cu martorul denunțător, pe care, pentru a-i crea impresia că se ocupă de problema respectivă, l-a condus la un avocat care ar mai fi avut succes în demersuri juridice similare. Inculpatul i-a explicat martorului denunțător că avocatul va redacta o contestație împotriva concluziilor raportului de Inspecție Fiscală, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

Procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra a două autoturisme care aparțin lui Stanciu, până la concurența sumei de 50.000 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Giurgiu, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii și preventive dispuse în cauză. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.