Acasă Centru Mures Mureş: Şef de ocol silvic, trimis în judecată pentru primire de foloase...

Mureş: Şef de ocol silvic, trimis în judecată pentru primire de foloase necuvenite

DISTRIBUIȚI

 133128 – 27112014 – Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Felician Străuţ Cotyso, şef Ocol silvic Răstolița, judeţul Mureș, la data faptelor, pentru primire de foloase necuvenite în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut că, în perioada 2001 – 2009, Felician Străuț Cotyso, după ce şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu care i-au revenit în calitate de șef al Ocolului silvic Răstolița, referitoare la retrocedarea pădurilor private ale unui proprietar, precum și la administrarea acestora, a acceptat calitatea de moștenitor testamentar-legatar cu titlu particular dispusă de respectiva persoană prin testament.

Ca urmare a acestui act, şeful de Ocol silvic a primit de la testator dreptul de a solicita, în 5 rânduri, suprafața totală de 415, 2 hectare pădure (50 ha+365,2 ha) din totalul suprafețelor de pădure reconstituite, în baza procedurilor reglementate de Legea nr. 247/2005, pe raza jud. Sălaj și Mureș.

Momentul primirii efective, de către inculpatul Felician Străuț Cotyso, a foloaselor necuvenite, îl reprezintă data rămânerii definitive a fiecăreia dintre hotărârile judecătoreşti prin care s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra suprafeţelor de pădure respective.

Principale atribuţii ale lui Felician Străuț Cotyso referitoare la retrocedare au fost:  analizarea respectării condiţiilor legale pentru aplicarea întocmai a prevederilor Legii nr. 1/2000 privind retrocedarea terenurilor;  întocmirea şi punerea la dispoziţia comisiilor locale de aplicare a prevederilor prezentei legi a documentaţiei referitoare la suprafeţele de teren pentru care s-a reconstituit şi s-a validat dreptul de proprietate (stabilirea mărimii şi amplasamentul suprafeţei de teren pentru care se reconstituie dreptul de proprietate sau care se atribuie, întocmirea situaţiilor definitive, privind persoanele fizice şi juridice îndreptăţite să li se atribuie teren, cu suprafaţa şi amplasamentele stabilite, conform planului de delimitare şi parcelare întocmit, înaintarea şi prezentarea spre aprobare şi validare comisiei judeţene situaţiile definitive, împreună cu documentaţia necesară, precum şi divergenţele produse şi consemnate la nivelul acestor comisii);participarea la luarea deciziilor în calitate de șef Ocol Silvic Răstoliţa și reprezentant Romsilva în cadrul Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată.

Procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra a 415,2 ha teren cu vegetație forestieră, situate pe raza județelor Mureș și Sălaj, caree i-au revenit lui Felician Străuț Cotyso, conform unor prevederi testamentare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mureș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.