Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Asfaltatorul strategic: Banii publici de la Primăria Sectorului 5 București se spălau...

Asfaltatorul strategic: Banii publici de la Primăria Sectorului 5 București se spălau prin firme-fantomă din satul Boșneagu (Călărași)

DISTRIBUIȚI

 sursa: marinbadea.com – 133281 –  04122014  – Banii publici, de la Primăria Sectorului 5 București, condusă de Marian Vanghelie, se spălau prin două firme-fantomă, din satul Boșneagu, comuna Dorobanțu, județul Călărași. Este vorba de firmele Sir Construct Serv SRL Boșneagu și Sir Invest Construct SRL Boșneagu. La ambele, asociat figurează cântărețul bisericesc Ivan Marian, un individ fără nici un fel de pregătire. Sumele rulate prin firma Sir Construct Serv SRL Boșneagu, numai pentru anul 2011, spre exemplu, sunt de circa 18 milioane euro.

Circuite financiare – Afacerea s-a pus pe roate pe mandatul de președinte al Organizației județene a Partidului Social Democrat al Oanei Niculescu Mizil. Aceasta a fost alungată de la șefia organizației călărășene la data de 4 martie 2012. În schimb, ca șefă peste PSD Călărași a venit în cursul anului 2010, beneficiind de sprijinul direct al lui Liviu Dragnea, secretarul general al acestei formațiuni politice. Afacerile derulate de firmele-fantomă din Boșneagu aveau ca bază operațiunuile desfășurate de două firme din București, care erau firmele de casă ale lui Marian Vanghelie, reprezentate de numiții Marian Dumitru Marin și Victor Țene. Cele două firme câștigau, pe bandă rulantă, lucrări de la Primăria Sectorului 5 București, acestea fiind subcontractate, pentru sume mult mai mici sau au fost executate cu angajații proprii. Banii erau transferați firmelor de tip fantomă, ulterior fiind retrași în numerar în totalitate. Prin intermediul firmelor-fantomă, s-au derulat circuite financiare de 17 milioane de euro. Se înregistrau achiziții fictive, tocmai pentru eludarea plăților către bugetul de stat. Prejudiciul adus bugetului de stat este de 8 milioane de euro. 16 persoane făceau parte din această rețea evazionistă, care spăla banii publici de la primăria condusă de Marian Vanghelie. Parchetul de pe lângă Tribunalul București apreciază că este vorba de numiții: Ioan Preda, Nicoleta Preda, Loredana Năftănăilă, Ioniţa Pop, Marin Dumitru, Petrică Paraschiv, Ciprian-Bogdan Grigoruţ, Alexandru Tudor, Viorel Radu, Ramona-Liliana Mirică, Virgil Mirică, Marian Cocu, Adrian-Horea Cocu, Marius Bogza, Daniel Vişan şi Angela Postolache.

Asfaltări cu 3 salariați – În schimb, iată, se omite că un astfel de circuit financiar, prin firme fantomă, în beneficiul oamenilor de casă al lui Marian Vanghelie, a avut loc chiar în județul Călărași. Firma Sir Construct Serv, la ora aceasta fiind lichidată, era reprezentată de Ivan Marian și Slavu Petrică. Ivan Marian, cântăreț bisericesc în Parohia Boșneagu, până să intre în circuitele evazioniste, e născut la data de 23 februarie 1968, cu C.I. seria KL, nr. 210831, eliberată de SCLEP Oltenița. La aceeași firmă, ca asociat cu drepturi egale figurează și Slavu Petrică, născut în Călărași, județul Călărași, la data de 26 octombrie 1981, identificat cu CI seria KL, nr. 165474. În 8.04.2011, prin majorare de capital social, în structura acționariatului la firma Sir Construct Serv intră și Urâtu Mihăiță Daniel, cu domiciliul în comuna Zamostea, sat Zamostea, nr. 93, județul Suceava, născut la data de 10.04.1991, în București, Sector 3, posesor al CI seria SV, nr. 370538, eliberată de Poliția Siret. La 15.04.2011, Urâtu Mihăiță Daniel se retrage din firmă, părțile sociale fiind împărțite între asociații inițiali. În anul 2009, conform bilanțului depus, Sir Construct Srv derulează afaceri de 7.115.368 lei (aproximativ 17 milioane euro), cu un număr de 3 salariați. Firma are ca obiect de activitate codul CAEN 4521 – construcții de clădiri și lucrări de geniu. La o asemenea cifră de afaceri raportată, firma înregistrează o pierdere brută de 12.562 lei, cu un disponibil de 307 lei, în casă și conturi bancare. Restul de bani, după cum vedeți, s-a evaporat.

Omul de casă al lui Vanghelie – Banii rulați prin firma Sir Construct Serv SRL Boșneagu reprezintă venituri obținute prin contractarea de lucrări de asfaltare de străzi, în Sectorul 5 București. Ivan Marian, iată, a fost contactat, zilele trecute, de un amic al primarului Sectorului 5 București, Marian Vanghelie, în fapt o echipă a postului de televiziune România Tv. Ivan recunoaște că nici măcar nu a fost plecat din sat și că nu are habar să numească măcar o stradă asfaltată, pe bani publici, la București. Firmele lui, SIR Invest şi SIR Construct, luau în antrepriză lucrările câştigate de societăţile miliardarului Marian Dumitru, omul de casă al lui Marian Vanghelie şi abonat la bani publici al Primăriei Sectorului 5. Banii circulau prin firma ţăranului din Boşneagu fără ca patronul, care locuieşte într-o casă cum doar în lumea a treia mai e de găsit, să-şi oprească mare lucru. Capii evazionițti veneau la Boșneagu, îl duceau pe Ivan Marian la bancă, lichidau conturile, extrăgând banii în numerar. La fiecare astfel de operațiune, Ivan primea suma de 2.000 lei. Prin firma Sir Invest Construct, însă, nu se derulau subcontractări, ci a fost folosită ca paravan pentru achiziția de bunuri. S-au înregistat următoarele date: facturi cu plata la termen: 1) 30 de zile – 262.526,67 lei; 2) facturi cu plata la 60 de zile – 3.856.289 lei; bilete la ordin și CEC-uri: 1) plata la 30 de zile – 4.282.037,67 lei; 2) plata la 60 de zile – 7.875.800 lei. Ca asociat unic, la Sir Invest Construct figurează Ivan Marian. A derulat afaceri numai în cursul anului 2012, mai precis a emis bilete la ordin și CEC-uri fără acoperire, de zeci de milioane de euro, în condițiile în care a avut 0 lei drept cifră de afaceri.

Fără facturi înregistrate

Iată o parte a discuției dintre amicii trimiși de primarul Sectorului 5 București, Marian Vanghelie, la asfaltatorul din satul Boșneagu, comuna Dorobanțu, județul Călărași:

– Zi-mi pe ce firmă ai acumulat datoriile?

– Şi pe “SIR Construct” şi pe “SIR Invest”. Pe amândouă. N-am înregistrat facturile. 68 de milioane! Vă daţi seama! Eu l-am văzut o dată pe nea Marian (n.r. Marian Dumitru, amicul miliardar al lui Vanghelie) în 2010, se ducea la ANAF. La ANAF-ul ăla mare. Era cu un geamantan din ăla mare de bagaje de hârtii după el. N-am îndrăznit să-l abordez atunci. Băi, eu am avut afaceri ca lumea!

– Firmele tale dădeau utilaje sau făceau lucrări la sectorul 5?

– Lucrări.

– Ce lucrări ai făcut în sectorul 5? Pe acte!

– Deci asfaltam drumuri. Drumuri şi…asta asfaltam în sectorul 5. Astea erau de făcut! Ştiu că-i semnam lui Florin nişte procese-verbale de încheiere lucrări, de recepţie lucrări… Le semnam, dar nu-mi lăsau mie niciun document, nu-mi lăsau mie nimic. Asta făceam: asfaltam, amenajam parcările… Îmi dădea la fiecare plată 20 de milioane de lei.

– La fiecare lucrare, când îţi dădea 20 de milioane, semnai pe ceva sau ţi-i dădea?

– Ei! Semnam o p..ă!

– Câţi bani s-au rulat prin firmele tale dacă ai ajuns să ai asemenea datorii?

– Păi mi-au spus…pe SIR Invest 78 de miliarde. Mi-au zis ce mi se poate întâmpla: complicitate la evaziune fiscală. la spălare de bani…

– Dacă te ia pe tine şi tu vorbeşti, îi tragi şi pe ei!

– Ştiu. Ştiu. Pe nea Marian n-aş vrea să-l trag nici pe el. Mai ales pe Vanghelie!

Complicitate – Din datele noastre, Ivan Marian, fostul cântăreț bisericesc din Boșneagu, a fost pus la dispoziția oamenilor lui Marian Vanghelie de fostul primar PSD al comunei Dorobanțu, Nae Petre. Acesta avea o relație specială cu Oana Mizil. Tot Nae Petre este și cel care deține actualul sediu al Organizației județene a PSD Călărași. La acel moment, se vehicula ideea că Oana Mizil ar urma să achiziționeze imobilul respectiv, pentru suma de 100.000 de euro. Tot Oana Mizil a fost cea care, într-un acces de dărnicie greu de înțeles, a împărțit, la Călărași, așa-numite pensii sociale în valoare de 300 de lei, valoarea totală a acestora fiind, conform unor date, de 300.000 lei. Mai mult, în 17 februarie 2012, Oana Mizil și Marian Vanghelie, în condițiile unei ierni extraordinar de aspre, au împărțit ajutoare sociale țăranilor afectați de zăpada abundentă și de gerul cumplit. Cei doi s-au întâlnit cu primarii PSD din județul Călărași exact la Primăria Dorobanțu condusă, la acea vreme, de acolitul lor, Nae Petre. Cei doi îndrăgostiți au afirmat că ar urma să plătească suma de 100.000 lei pentru fiecare localitate afectată de zăpadă, din județul Călărași. În final, au fost selectate 17 localități, însă banii nu au mai ajuns vreodată. După cum vedeți, e mai mult decât probabil că banii de ajutoare și de pensii sociale, de care s-au bucurat cei din cadrul Organizației județene a Partidului Social Democrat de la Călărași, proveneau din evaziune fiscală și spălare de bani. Tot din datele noastre, la această afacere de spălare de bani și de evaziune fiscală, a existat complicitatea unor membri ai Organizației județene a Partidului Social Democrat, care dețineau funcții de conducere în cadrul acestei structuri. Se apreciază că informații despre aceste activități penale sunt deținute de Viginia Gaiță, președinta Organizației de seniori din cadrul PSD Călărași, Virgil Diaconu, secretarul executiv, Marius Dulce, președintele Organizației municipale a PSD, Ion Samoilă, consilier județean PSD. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.