Acasă Politic Australia: Criza ostaticilor din Sidney s-a încheiat: Trei morţi în urma asaltului...

Australia: Criza ostaticilor din Sidney s-a încheiat: Trei morţi în urma asaltului poliţiei

DISTRIBUIȚI

133572 –  16122014  – Trei persoane au murit, iar şase au fost rănite în urma intervenţiei forţelor de ordine la cafeneaua din Sydney, Australia, unde luni a avut loc o luare de ostatici, printre persoanele decedate fiind şi presupusul autor al agresiunii. Doi ostatici au fost împuşcaţi mortal în operaţiunea forţelor de ordine, care a avut loc după 16 ore care i-au ţinut pe australieni cu sufletul la gură. Alţi şase ostatici au fost răniţi. Nu este clar dacă ostaticii au fost împuşcaţi de forţele de ordine, potrivit RFI Romania.

Fortele de ordine au precipitat asaltul, dupa ce cinci ostatici au fugit din cafenea in conditii dramatice. Potrivit unor informatii neconfirmate inca, s-a decis asaltul dupa ce agresorul ar fi ucis un ostatic.

Totul a inceput la ora 10.00 dimineata, 1.00 noaptea ora Romaniei, cand iranianul Haron Monis a patruns in cafeneaua situata in Martin Place, o vasta esplanada pietonala a cartierului de afaceri din Sydney. Sase ore mai tarziu, primii trei ostatici au iesit in goana din local.

Ulterior, alte doua angajate au scapat si s-au aruncat infricosate in bratele politistilor.

Televiziunile locale au transmis imagini cu ostatici cu mainile ridicate si lipite de vitrina cafenelei. Se pare ca prizonierii au fost tinuti asa cu orele, prin rotatie, pe post de scuturi umane. La un moment dat, doi dintre ei au afisat la vedere un steag negru cu crezul islamic inscriptionat in alb: „Nu exista alt Dumnezeu in afara de Allah, iar Mahomed este profetul sau”.

Autorul luării de ostatici din Sydney a fost identificat ca Man Haron Monis, un refugiat iranian în vârstă de 50 de ani, cunoscut autorităţilor australiene pentru trimiterea de scrisori otrăvite familiilor unor militari decedaţi. Alte peste 50 de acuzaţii de indecenţă şi agresiune sexuală au fost formulate recent împotriva sa, legate de perioada în care se autointitula „vindecător spiritual”, în urmă cu un deceniu.

Incidentul de luni ar urma unei încercări nereuşite de a obţine exonerarea de către Înalta Curte de Justiţie.

Peste 40 de organizaţii musulmane australiene au condamnat luni luarea de ostatici din cafeneaua din Sydney. „Respingem orice tentativă de ameninţare la adresa unor persoane nevinovate şi pentru a provoca frică şi teroare”, au declarat într-un comunicat organizaţiile, denunţând un „act reprobabil”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.