Acasă Externe Bruxelles: Parlamentul European: Europa recunoaşte Palestina

Bruxelles: Parlamentul European: Europa recunoaşte Palestina

DISTRIBUIȚI

133622 –  17122014 –  Parlamentul European (PE) „sprijină în principiu recunoașterea statului palestinian și soluția bazată pe două state și consideră că acestea ar trebui însoțite de dezvoltarea tratativelor de pace care ar trebui să avanseze”, se arată într-o rezoluție votată miercuri de eurodeputaţi. Pentru a sprijini eforturile diplomatice ale UE în procesul de pace din Orientul Mijlociu, PE a decis lansarea unei inițiative ”Parlamentari pentru Pace”, care să aducă împreună deputați europeni și deputați israelieni și palestinieni.

Rezoluția a fost elaborată de cinci grupuri politice și a fost votată în Parlament ca text unic, cu 498 de voturi la 88 și 111 abțineri, potrivit unuii comunicat al PE.

Parlamentul „își reafirmă sprijinul ferm în favoarea unei soluții pe baza frontierelor din 1967, cu Ierusalim servind drept capitală pentru ambele state, respectiv un stat Israel sigur și un stat palestinian independent, democratic, contiguu și viabil, conviețuind alături în pace și securitate pe baza dreptului la autodeterminare și a respectului deplin al dreptului internațional”.

Eurodeputații condamnă, în cei mai puternici termeni, toate actele de terorism sau violență.

Deputații au subliniat importanța consolidării autorității guvernului consensual palestinian și au cerut tuturor facțiunilor palestiniene, inclusiv Hamas, să pună capăt divizării interne.

Rezoluția ”subliniază faptul că, în conformitate cu dreptul internațional, coloniile sunt ilegale”, cere UE să devină un facilitator real în procesul de pace din Orientul Mijlociu și cere Înaltului Reprezentant al UE pentru politică externă să faciliteze o poziție comună a UE în acest scop.

Eurodeputații au decis să lanseze o inițiativă ”Parlamentari pentru Pace” care să aducă împreună deputați europeni, precum și deputați din parlamentele israelian și palestinian, pentru a ajuta la progresele pe agenda pentru pace și a fi complementară eforturilor diplomatice ale UE, se mai aarată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.